Tratarea fibromului uterin prin metode minim invazive
- 2020-06-30
- 1390
Revista Odoraș a organizat pe 26 iunie un seminar live. În cadrul evenimentului online s-a discutat cu medicul chirurg vascular/endovascular de categorie superioară, Ruslan Cemîrtan din cadrul Spitalului Internațional Medpark. Tema evenimentului a fost „Fibromul uterin - Simptome. Diagnostic. Tratament”.
Medicul a menționat că fibromiomul uterin este cea mai frecventă tumoare benignă (necanceroasă), care se dezvoltă în peretele uterului. Incidența fibromiomului uterin la femeile cu vârsta de până la 35 de ani este de circa 15%, iar după 35 de ani incidența este de 45%. După menopauză, numărul și dimensiunea fibroamelor uterine scade.
Simptomele care anunță prezența fibromiomului uterin sunt: sângerările care apar în afara perioadei de menstruație; menstruație mai prelungită, cu pierderi sangvine și dureri asociate mai mari; creșterea în volum a abdomenului; senzație permanentă de presiune în zona abdomenului; dureri abdominale permanente sau asociate menstruației; micțiuni frecvente (urinare în exces) sau constipație cronică; alte senzații neplăcute localizate la nivelul abdomenului.
În cadrul seminarului online, medicul a menționat următoarele metode de tratament: tratamentul hormonal; tratamentul chirurgical; miomectomia; histerectomia; tratamentul endovascular – embolizarea arterelor uterine. Nu există o metodă universală de tratament. Fiecare dintre metodele enumerate își are aplicarea sa în cazuri concrete.
Urmăriți înregistrarea live-ului pentru a afla desfășurat ce presupune fiecare metodă de tratament, dar și care sunt cele minim invazive.