Câți bebeluși trebuie să moară ca statul să încerce să curme violența domestică?
- 2017-02-24
- 5241
Un bărbat de 22 de ani, venind beat acasă și snopindu-și în bătăi soția până aceasta a leșinat, și-a luat la bătut copilul de 10 luni, l-a trântit de podea și l-a pălmuit până l-a învinețit. Cel mai probabil, acesta s-a enervat de plânsetele celui mic. Însă trebuie să fii mai hain decât un animal ca să distrugi în bătăi o biată femeie de 17 ani, care te-a acceptat ca soț, și propriul copil, care nici nu înțelege că e pedepsit, dar nici nu are pentru ce să fie pedepsit.
Știm că în Moldova patima băutului este o mare problemă. Avem foarte mulți concetățeni alcoolizați, iar mulți bărbați sunt destul de agresivi cu partenerele lor și atunci când nu consumă alcool, darămite când sunt turmentați. În context, consider că autoritățile sunt mult prea indiferente față de victimele violenței în familie.
Este inadmisibil ca într-un sat, unde fiecare om se cunoaște, autoritățile și asistentul social să nu intervină știind că bărbatul își snopește soția în bătăi. Dar și mai grav e că nu se interveni chiar dacă se cunoaște că acesta abuzează de alcool, este violent, iar în familie este un bebeluș care riscă să fie traumatizat de propriul tată.
Atunci când o femeie se comportă neglijent cu copilul său, autoritățile repejor intervin, o lipsesc de drepturile părintești și o despart de cel mic. De ce în cazul taților violenți și abuzivi nu se intervine astfel? Doar că în această situație trebuie protejată și mama, și copilul. Poliția trebuie să intervină imediat, fără a aștepta sesizarea femeii bătute. În mare parte acestea au crescut în violență, fiind la rândul lor bătute de propriul tată, și nici nu știu că au dreptul la o viață normală.
Oare când autoritățile noastre vor lansa acțiuni ferme pentru a curma actele de violență teribile prin care trec mii de femei și copii?
Opinie de Mariana Galben,
redactor Odoraș.
Foto simbol: timpolis.ro