Odoraș.

Odoraș.

wormitin

Festivalul Mamelor 11 octombrie 2024: „Sănătatea copiilor, este tot ce contează pentru o mamă”

Festivalul Mamelor 11 octombrie 2024: „Sănătatea copiilor, este tot ce contează pentru o mamă”

Pe data de 11 octombrie, revista pentru părinți Odoraș a organizat o nouă ediție a Festivalului Mamelor. La eveniment au fost prezenți mai mulți medici și specialiști în domeniul medical care au prezentat informații interesante, atât pentru mame, cât și pentru viitoare mame.

Cea care a deschis acest festival a fost reprezentanta Spitalului Internațional Medpark, Oxana Turcu, medic pediatru, care a vorbit despre urgențele pediatrice și când este nevoie de spitalizare. Medicul le-a vorbit mămicilor despre colici, ce sunt acestea, când apar, care sunt cauzele și cum putem să ameliorăm durerile bebelușilor care suferă de colici. De asemenea, toți copii se ciocnesc de perioada dificilă și dureroasă în care ies dințișorii. Ei bine, este normal să aibă dureri, deja intensitatea acesteia depinde de la un copil la altul. Totuși, este nevoie să ne adresăm la medic atunci când sunt semne generale de pericol, semne de deshidratare, respirația zgomotoasă, dificilă sau frecventă: peste 60 respirații/minut pentru copilul de 0-2 luni, peste 50 respirații/minut pentru copilul de 2-12 luni, peste 40 respirații/minut pentru copilul de 1-5 ani, peste 30 respirații/minut pentru copilul mai mare de 5 ani. Un alt subiect abordat de către doamna medic a fost deshidratarea. Care sunt cauzele, cum o prevenim și cum se tratează, au fost cele mai mari curiozități ale mămicilor din sală, iar medicul a răspuns la toate întrebările care au parvenit în timpul discursului său. Spitalul Internațional Medpark este dotat cu absolut tot ce este necesar pentru diferite situații de urgență, atât ale copiilor, cât și ale femeilor însărcinate. De asemenea, au unitate de urgență la care vă puteți adresa în orice parte a zilei sau a nopții.

Reprezentanta companiei Nestle, Liuba Dascaliuc, medic neonatolog, a vorbit despre stările de tranziție ale nou-născutului, punând accent pe anemie. Bebelușul încă de la naștere, are diferite stări tranzitorii printre care: Icterul neonatal, pierderea în greutate după naștere, meconiu, disbacterioză fiziologica, erupții ale pielii (eritem toxico-alergic, milia, sărutul îngerilor), hipoglicemie, oliguria și anemia cauzată de puseurile de creștere. Anemia fierodeficitară (AF) este anemia carenţială determinată de asimilarea insuficientă a fierului şi caracterizată prin reducerea cantităţii de Hb, reducerea fierului seric şi de majorarea capacităţii feroliante generale a plasmei sanguine. Valori de referință ale hemoglobinei: nou-născuți (0-1 lună) - hemoglobină normală: 13.5 - 24.0 g/dL. Valorile sunt mai ridicate imediat după naștere din cauza necesarului crescut de oxigen intrauterin și a concentrației mari de globule roșii. 2-6 luni - hemoglobină normală: 9.5 - 13.5 g/dL. În această perioadă, valorile hemoglobinei scad în mod natural, fenomen cunoscut ca "nadir fiziologic al hemoglobinei" sau "anemia fiziologică a sugarului". Aceasta este o fază tranzitorie normală, cauzată de adaptarea organismului la viața extrauterină. 6-12 luni - hemoglobină normală: 10.5 - 13.5 g/dL. După vârsta de 6 luni, hemoglobina începe să crească ușor pe măsură ce copilul începe diversificarea alimentară și introduce alimente bogate în fier. Profilaxia: Antenatală - tratamentul AF la gravide. Suplimentarea aportului de fier prin preparate medicamentoase prolongate sau combinate (Fe+ polivitamine) gravidelor la prima sarcina începând cu a II-a jumătate a sarcinii, gravidelor cu sarcină multiplă şi celor la a doua sarcină (şi mai mult) pe parcursul trimestrului II şi III. Postnatală - copiilor prematuri se administrează preparate perorale de fier, 3-5 mg/kg corp, de la a 4-a săptămâni de viaţă. Copiilor alimentaţi artificial şi celor din grupul de risc se vor recomanda amestecuri adaptate îmbogăţite cu fier începînd cu vîrsta de 3-5 luni de viaţă. Conţinutul de fier în amestecuri va fi de 3-5-8 mg/l amestec, în I-a jumătate a primului an de viaţă, şi de 10-14 mg/l amestec, în a II-a jumătate a primului an de viaţă. Copiilor din grupul de risc li se recomandă administrarea profilactică a preparatelor de fier în doză zilnică de fier activ 2-3 mg/kg corp, pe o durată de 1 lună.

Reprezentanta brand-ului Chicco, Cristina Țurcan, medic pediatru, a vorbit despre igiena nazală la copii. Copilul are alt tip de imunitate decât adultul. Sistemul lor imun se formează și devine mai puternic în urma îmbolnăvirilor, luptând cu microbii, educandu-și propriile celule. Virozele respiratorii sunt boli infecțioase de cauză virală ale căilor respiratorii.  Factori favorizanți: apar cu precădere în sezoanele reci, cu umiditate crescută, favorizate de aglomerarea copiilor în colectivitate, în spații publice închise, neaerisite, de scăderea expunerii la soare și implicit a absorbției de vitamina D, ceea ce reduce imunitatea și predispune la răceli. Infecțiile respiratorii la copilul anterior sănătos, pot fi tratate la domiciliu cu medicamente simptomatice (de febră, de durere, de combatere a deshidratării). Este necesar în orice viroză: Combaterea febrei dacă are valori peste 38.5 °C sau dacă produce disconfort (stare de rău, durere de cap). Hidratare cu lichide, eventual săruri de rehidratare la cei mici cu diaree sau vărsături. Tratamentul cu antibiotic nu e necesar, chiar dăunător la un copil fără dovezi de suprainfecție bacteriană (confirmate prin analize sau consult medical). Febra poate dura 3-4 zile, iar tusea poate persista 14 zile. Folosirea nebulizatorului, iar aici vă vine în ajutor Chicco, care deține în portofoliul său nebulizatoare atât pentru utilizare nemijlocită acasă, cât și portabile care vă permite să faceți procedurile de inhalare, de oricunde. Lavajul nasal cu soluții Saline (cu ajutorul aspiratorului nazal) de asemenea este foarte important în tratamentul răcelilor. Iată câteva sfaturi pentru a facilita o irigare nazală efectuată asupra unui bebeluș: Irigarea ar trebui să aibă loc înainte de masă și de culcare. Bebelușul ar trebui să stea întins cu fața în sus sau în jos. Încearcă să-i menții capul într-o parte și asigură-te că nu este dat pe spate. După manevră, așază-l în șezut pentru a facilita eliminarea secrețiilor. Dacă nasul bebelușului este foarte înfundat, introdu o cantitate mică de lichid cu o seringă și masează regiunea vizată pentru a înmuia secrețiile. Apoi, introdu mai mult lichid. Copiii mai mari vor fi capabili să-și curețe nasul pe cont propriu, înclinându-și capul într-o parte și apoi în cealaltă.

Brand Managerul companiei Synevo, Valentina Gherman, medic pediatru, a vorbit despre importanța analizelor medicale. Analizele de laborator sunt un instrument esențial pentru monitorizarea și menținerea sănătății copiilor. Aceste teste oferă informații valoroase despre starea de sănătate a micuților și pot ajuta la detectarea timpurie a unor afecțiuni sau anomalii, permițând intervenția medicală promptă. Nu există o regulă strictă privind vârsta exactă la care copiii ar trebui să facă primele analize de laborator. Recomandările variază în funcție de diferite aspecte, cum ar fi istoricul familial, simptomele sau factorii de risc specifici. În general, se recomandă efectuarea primelor analize de laborator în primul an de viață al copilului și continuarea monitorizării periodice în funcție de nevoile individuale. În general este nevoie de sfatul medicului pediatru sau a celui de familie pentru efectuarea anumitor analize de rutină sau individuale în dependență de caz. Laboratoarele Synevo oferă o gamă foarte variată de analize pe care le puteți efectua rapid, comod și fără programare. Aveți grijă de sănătatea copiilor voștri, împreună cu Synevo.

Reprezentanta companiei Alpen Pharma, Sabrina Țurcan a oferit soluții eficiente penntru răceală. Infecțiile respiratorii acute sunt foarte contagioase și se transmit cu ușurință de la o persoană la alta. Adesea infecțiile respiratorii apar în timpul sezonului rece. Ca urmare a infecțiilor respiratorii acute, anual aproximativ 1,9 milioane de copii mor. Infecțiile respiratorii se transmit direct prin tuse, strănut și indirect prin obiecte contaminate. Este obligatoriu de vizitat un medic atunci când copilul are temperatura 38ºС și mai mult, are o respirație șuierătoare, auzită chiar și de la distanță, scăderea frecvenței și volumului urinării timp de 5 ore, pielea a devenit vizibil uscată etc. Virușilor le place perioada rece și umedă, imunitatea slăbită, stresul, lipsa vaccinurilor, însă deloc nu le place aerul proaspăt, vitaminele, respirația nazală liberă și persoanele vaccinate. Astfel, managerul recomandă produsul Alpikol - produs natural împotriva gripei si răcelei, sirop pe baza de 3 componente cu efect patogenetic simpomatic, imunomodulator care scurtează durata de boală și contribuie la restabilirea organismului. Alpikol are compoziție naturală de o maximă inofensivitate, întărește imunitatea și are efect antiinflamator. În caz de tuse, reprezentanta recomandă Prospan - Produs original german pe bază de extract uscat standardizat, patentat de iederă, conceput pentru a trata orice tip de tuse din bolile infecțioase și inflamatorii ale căilor respiratorii superioare și inferioare, cu efect bronhodilatator, mucolitic, antitusiv și antiinflamator pentru intreaga familie din prima zi de viata! Eficiența produsului Prospan, este demonstrată în practica doctorilor pediatri din Germania, astfel este cel mai recomandat produs natural în tratamentul tusei la copii.

Fondatoarea rețelei de magazine Beauty Mama, Parascovia Morari, a vorbit despre produsele utile pentru o alăptare comodă. Primul aspect la care trebuie să se atragă atenția sunt topurile pentru alăptare, întrucât lenjeria influențează sănătatea sînului, de aceea trebuie aleasă corect. De asemenea, crema pentru mameloane este foarte importantă pentru a le menține hidratate, ca mai apoi să nu provoace durere. Pernuțe din hidrogel pentru sâni - alină instantaneu suferința mameloanelor iritate sau crăpate, favorizează regenerarea pielii iritate, protejează mameloanele sensibile și dureroase, hidratează și îngrijesc pielea, răcoresc plăcut pielea iritată, ambalaje individuale și sterile, non-toxice și fără conservanți. În cazul în care mameloanele sunt fisurate sau plate, se pot folosi protectoare din silicon, pentru o optimizare a procesului de alăptare. Desigur, la fel de importante sunt și absorbantele pentru sân, care oferă protecție împotriva scurgerii. Nu în ultimul rând, o importanță o au și hainele cu care este îmbrăcată mămica, acestea trebuie să fie comode, astfel încât procesul de alăptare să fie unul ușor.

Așa cum este tradiția, la finalul fiecărui eveniment realizat de Odoraș se organizează o tombolă frumoasă cu multe cadouri din partea partenerilor și sponsorilor revistei.

Foto: Sanda Armash 
Decor: DecoreTa

Share:

Articole recomandate