Odoraș.

Odoraș.

Akadika 1+1 cadou

10 sfaturi utile pentru părinți cum să-și protejeze copilul de pericole

10 sfaturi utile pentru părinți cum să-și protejeze copilul de pericole

După efectuarea unui studiu în cadrul căruia au fost chestionați circa 3 mii de copii de vârste diferite, s-a constatat că aceștia nu sunt pregătiți să facă față eventualelor pericole, iar părinții lor trebuie să țină cont de anumite sfaturi.

Astfel, conform cercetării, 9 din 10 copii cu vârsta de 7-9 ani nu știu pe de rost numerele de telefon ale părinților. Imaginați-vă ce se poate întâmpla dacă cel mic rămâne brusc singur în stradă și fără telefonul mobil.

19 din 20 de copii de toate vârstele vor ajuta o mătușă să treacă drumul sau să care un pachet de la magazin, vor da o mână de ajutor unui bărbat în vârstă ca să ducă un motănel. Însă 10 din 10 copii cu vârsta de 7-11 ani consideră că un bărbat „în vârstă” este cel de la 40 de ani în sus. Iar „oamenii în vârstă” trebuie ajutați.

Aproape jumătate dintre copiii de 10-14 ani sunt siguri că vor recunoaște un infractor în stradă: îmbrăcat în negru, se uită ciudat, te momește cu o bomboană, e murdar etc. Și tot circa jumătate din copiii chestionați vor fugi să se ascundă în caz de pericol. Toți copiii chestionați au răspuns că pot avea încredere în maturii pe care îi cunosc – vecini, părinții prietenilor și alții. Iar 19 din 20 de copii vor merge oriunde cu un matur care le va zice pe nume și le va fi rușine să strige în public: „Ajutor! Eu nu cunosc această persoană!”.

Acestea sunt doar câteva constatări ale studiului care demonstrează cât de gravă este situația și că părinții trebuie să acționeze. De asemenea, copiii trebuie învățați că un infractor cel mai probabil arată la fel ca majoritatea din mulțime, este îmbrăcat bine, se comportă frumos. În acest sens, părinții au rolul de a-i ajuta pe copii să identifice un potențial pericol, să nu se lasă ademeniți, să nu urce în mașini străine, cum să reacționeze corect în caz de pericol. Dar cel mai important este ca cel mic să le poată spune totul absolut deschis părinților.

 

Reguli de aur ale siguranței:

1. Să-l setăm pe pozitiv pe copil.

În loc să-i dictăm „Nu lua niciodată nimic de la un străin!” îi zicem „Să mă întrebi de fiecare dată dacă cineva străin îți propune ceva. Promiți?”. În așa mod copilul va fi mai sigur pe sine și nu îi va fi frică să spună părinților ceea ce i se întâmplă.

2. Să-i arătăm prin exemplul propriu cum să reacționeze în diferite situații. Dar cuvântul cheie este anume „a arăta” nu  „a spune”.

- cum să răspundă la telefon;

- ce să întrebe când cineva sună la ușă;

- cum și unde să fugă în caz de pericol;

- căutați împreună cel mai sigur drum spre școală și înapoi;

- întrebați copilul care oameni îi par periculoși.

3. În timpul unei simple plimbări găsim 5 minute pentru a discuta despre siguranță.

4. Arătăm cum să acționeze corect prin exemplul propriu. Mereu ne uităm cine sună la ușă înainte de a deschide și încuiem ușa chiar dacă ieșim pentru un minut.

5. Ajutăm copilul să învețe numerele de telefon, adresa de la domiciliu, ce localuri și străzi sunt în preajma casei. Acest lucru îl ajută pe pici nu doar să-și dezvolte memoria și atenția, dar și să dețină informații utile în caz de situații neprevăzute.

6. Îi repetăm periodic în cine dintre maturi poate avea încredere. Îi explicăm cine are voie să-l sărute și să-l îmbrățișeze sau mângâie.

7. Vorbim cu cei mici pe teme „complicate”. Majoritatea părinților evită să discute cu cei mici despre răpire, escrocherii sau violență sexuală. Dar este o greșeală. Cu cât mai simplu discutați cu copiii pe aceste teme, cu atât mai ușor aceștia identifică potențialele pericole și vă informează despre ele.

8. Îi oferim copilului posibilitatea să fie independent. Deși este destul de dureros pentru o parte din părinți, copiii trebuie să fie învățați a fi independenți: să poată circula cu transportul public, să meargă la școală. Cu cât mai bine învață să fie independent, cu atât mai ușor va face față potențialelor pericole.

9. Îi vorbim despre propriile noastre slăbiciuni. Dacă îi spui copilului despre greșelile pe care le-ai făcut în trecut, acesta va avea mai mare încredere în tine și deja atunci când va ajunge la vârsta adolescenței, cea mai complicată, veți avea o relație de prietenie.

10. Ținem cont de înțelegerile pe care le avem cu copilul. Dacă el a întârziat, dar a anunțat din timp, atunci nu-l mai certa. De asemenea, aplică pedeapsă dacă nu te-a anunțat că merge undeva. Cel mic trebuie să înțeleagă că atunci când te informează cel mai probabil îi vei permite să meargă undeva sau să facă ceva, însă dacă te minte, atunci va fi pedepsit.

 

Material din cartea de psihologie „Stop pericolului: copiii sunt în siguranță” de Lia Șarova.

Foto simbol: cannahacker.com

Share:

Articole recomandate