Timpul exagerat petrecut de copii în fața ecranelor duce la tulburări psihiatrice grave
- 2019-10-23
- 3029
Deși tehnologia este un lucru uimitor, de care putem profita în variate moduri, de la educație până la divertisment, are, în același timp, efecte nocive asupra sănătății și dezvoltării copiilor. Iritabilitatea, furia, izolarea și tulburările de somn sunt doar câteva dintre simptomele cauzate de timpul exagerat petrecut în fața ecranelor. Fie că este vorba de televizor, calculator sau telefon și tabletă, dependența de dispozitivele electronice poate conduce la tulburări psihiatrice severe la copii.
Majoritatea părinților au realizat deja că timpul exagerat petrecut de cei mici în fața ecranelor îi afecteaza într-o măsură mai mare sau mai mică. Dar puțini cunosc în detaliu modul în care acest adevărat sindrom al dependenței de dispozitive electronice (Electronic Screen Syndrom sau ESS) se manifestă la nivelul creierului. Simptomele sale variază, de la întârzieri în dezvoltarea cognitivă și tulburări comportamentale până la agravarea manifestărilor unor afecțiuni psihiatrice. Mulți copii și adolescenți petrec peste 6 ore pe zi în fața ecranelor, iar accesul timpuriu la telefoane și tablete a crescut riscul de expunere chiar și la copiii sub trei ani.
Micuții utilizează deja dispozitive electronice, înainte să învețe să vorbească. Îngrijorător este și faptul că, deși conștientizează aceste pericole, părinții iau rareori măsuri pentru remedierea situației. Mai mult chiar, pentru a-și asigura un moment de respiro, unii părinți încurajează copiii să-și petreacă timpul în fața televizorului sau a calculatorului. Dar această decizie poate avea consecințe grave, conducând la tulburări de comportament și de dispoziție care vor da multă bătaie de cap părinților și educatorilor.
Mulți pediatri consideră că peste 80% dintre copiii care primesc medicație pentru ADHD, anxietate, depresie sau tulburări de dispoziție nu au, în realitate, astfel de afecțiuni. Manifestările respective sunt, de fapt, semne ale dependenței de dispozitivele electronice. Cercetătorii au arătat că timpul petrecut în fața ecranelor întârzie dezvoltarea lobului frontal al creierului, responsabil de menținerea atenției și de autocontrolul emoțional. Copilul care stă conectat la realitatea virtuală de pe ecrane este, de fapt, deconectat de la viața reală.
Adolescenții care petrec mai mult de șapte ore în fața ecranelor sunt de două ori mai predispuși la manifestări de anxietate și depresie comparativ cu cei care petrec 1-2 ore la calculator sau pe telefon, după cum au demonstrat cercetările realizate de psihologii Dr. Jean Twenge de la San Diego State University și profesor Dr. W. Keith Campbell de la Universitatea din Georgia. Chiar și o oră petrecută zilnic în fața ecranelor determină o serie de simptome precum diminuarea curiozității, autocontrol mai scăzut, instabilitate emoțională și o capacitate diminuată de finalizare a sarcinilor. Astfel de simptome se amplifică proporțional cu timpul petrecut la calculator sau pe telefon, conducând la tulburări generalizate. Conținutul urmărit este, de asemenea, responsabil de reacții și emoții negative, fie că este vorba de jocuri violente, fie de postările de pe rețelele de socializare, care pot determina sentimente nocive la adolescenți (stimă de sine scăzută, din cauza comparației cu alte persoane; sentimente de izolare și excludere; etc)
O nouă tulburare psihiatrică - dependența de internet
Cercetătorii au declarat dependența de dispozitivele electronice ca un viitor candidat la lista de tulburări psihice severe, propunând includerea acesteia în manualul internațional de psihiatrie (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders - DSM IV). Iritabilitatea și agresivitatea copiilor și adolescenților, crizele de furie atunci când sunt privați de telefoane și laptop-uri, dar și deficiențele cognitive și tulburările anxioase generate de utilizarea îndelungată a aparatelor reprezintă semnale din ce în ce mai îngrijorătoare. Psihologii arată că jocurile video și dependența de internet conduc la simptome similare oricărei alte adicții, inclusiv la blocaje emoționale, afectare severă a concentrării și tulburări grave privind autocontrolul, dacă accesul la dispozitive este interzis. Tulburările obsesiv-compulsive sunt amplificate de suprautilizarea mijloacelor tehnologice de către copii.
Ce pot face părinții?
Reducerea timpului petrecut în fața ecranelor este principalul remediu, cu stabilirea unui orar fix, care să nu depășească 1-2 ore pe zi la copiii mai mici, ajustându-se în funcție de vârstă și necesități. Deși pare ușor de zis, este o adevărată luptă pe care părinții trebuie s-o poarte cu ei înșiși, o auto-educare constantă, pe care mulți o ignoră.
Mai mult chiar, sunt părinți care au introdus dispozitivele electronice ca pe adevărate jucării și le oferă copiilor pe un timp nelimitat, pentru ca ei, adulții, să se poată bucura de mai multă liniște. Există persoane care dădeau tableta noaptea copiilor de patru-cinci ani, când aceștia nu voiau să doarmă. Care este prețul acestei liniști pe care ne-o asigurăm noi, cei mari? Cât de profunde sunt consecințele deciziilor pe care le luăm, de a da acces nelimitat la telefoane și computere copiilor? Sunt întrebări la care, deși cunoaștem răspunsul, preferăm să nu-i dăm importanță. Dar ignorarea consecințelor nu poate continua la nesfârșit, mai ales că acestea nu întârzie să apară și pot deteriora sever viața întregii familii sau chiar determina situații catastrofale, precum sinuciderea sau boala psihică.
Sursa: qbebe.ro; detki.co.il