Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

16 copii din Ceadîr-Lunga s-au îmbolnăvit de rujeolă. Unul dintre ei era vaccinat

16 copii din Ceadîr-Lunga s-au îmbolnăvit de rujeolă. Unul dintre ei era vaccinat

Centrul de sănătate publică din Comrat a anunțat că au fost înregistrate, în perioada 4-7 august, 16 cazuri de îmbolnăvire de rujeolă la copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 15 ani. Potrivit radiochisinau.md, copiii locuiesc în satele Beșghioz, Cazaclia și Copceac. Din cei 16 copii care s-au îmbolnăvit de rujeolă, doar unul era vaccinat împotriva virusului și s-a îmbolnăvit de o formă ușoară. 

Astfel, reprezentanții Centrului au depistat că acești copii au contactat virusul într-o tabără din orașul Bolgrad, regiunea Odessa, Ucraina, unde era un copil bolnav de rujeolă. Din raionul Ceadîr-Lunga au plecat în tabăra respectivă 24 de maturi și 74 de copii, și s-au aflat acolo timp de o săptămână. 

Comisia raională privind protecția sănătății publice a decis să verifice locuitorii și a interzis organizarea activităților dedicate copiilor în localitățile respective, iar copiilor care nu au fost vaccinați împotriva rujeolei le-a fost interzis temporar accesul în școli și grădinițe. Potrivit autorităților locale, ultima epidemie de rujeolă în Ceadîr-Lunga a avut loc în anul 1978 și a dus atunci la multiple decese din cauza complicațiilor provocate de boală. Ulterior, datorită vaccinării, situația nu s-a mai repetat.

Publika.md informează că de la începutul acestui an au fost confirmate peste 20 de cazuri de rujeolă. Asta după ce timp de trei ani, în Moldova nu a fost înregistrată nicio îmbolnăvire. Specialiştii susţin că cei mai mulţi pacienţi sunt copii, care s-au infectat în Ucraina. Potrivit statisticilor, virusul se răspândeşte şi în ţările vecine. În Ucraina, doar într-o săptămână s-au îmbolnăvit 1300 de persoane, iar de la începutul anului au fost înregistrate aproape 19000 de cazuri. Iar în România au fost înregistrate aproape 14000 de cazuri de îmbolnăviri şi 55 de decese.

 

Foto simbol: delo.ua

Share:

Articole recomandate