Semne care îţi spun dacă e ceva în neregulă cu inimioara celui mic
- 2017-07-12
- 16846
Dacă în cazul maturilor, problemele cardiace apar pe parcursul vieţii, cu cei mici lucrurile stau un pic diferit. Ion Popovici doctor habilitat în medicină, specialist principal în cardiologie intervenţională, profesor universitar, ne spune care sunt cele mai frecvente simptome de boli cardiace la copii pe care ar trebui să le ştie orice părinte.
“Cel mai frecvent patologia cardiacă înnăscută are un context genetic – adică cineva din rude – părinți, bunici, străbunei etc., au avut astfel de probleme. O altă cauză poate fi dacă mama a avut probleme în primele trei luni de sarcină – diverși viruși, boli cu transmitere sexuală, stresuri, a fost prost nutrită sau maltratată”.
Dintre cele mai frecvente malformaţiile cardiace sunt: transpoziţia de vase mari, tetralogia fallot, defectele septale interatriale, stenoza de vase magistrale etc.
Cum vă dați seama că un nou-născut este bolnav de inimă?
Semnele care ar trebui să pună în gardă părinţii, şi care, totodată, orientează medicul către posibilitatea unor afecţiuni cardiace sunt:
- Copilul nu mai vrea să mănânce, nu suge piept;
- Se învineţeşte la faţă atunci când suge;
- Oboseşte foarte repede când suge fiindcă suptul implică un efort destul de important pentru nou-născut;
- Nu adaugă în greutate;
- Răceşte uşor la plămâni - o ţine dintr-o bronşită în alta, fără ca medicamentele să aibă vreun efect;
- Respiră greu și are dispnee;
- Este cianotic în special în zona nazo-labială şi la nivelul degetelelor la mâini și picioare (periferiilor);
- Are unghiile deformate;
- Este pasiv, apatic și neliniștit;
Cum pot fi corectate malformațiile cardiace la copii și când e mai bine să o facem?
În funcție de gravitatea patologiei unii copii necesită intervenție în primele ore sau săptămâni de viață. Alții trebuie operați între doi și cinci ani. Însă sunt și cazuri cu o evoluție favorabilă, când copiii cu astfel de probleme rămân asimptomatici toată viața.
Malformațiile cardiace pot fi corectate în funcție de gravitatea problemei. Decizia de corecție se ia în urma unei analize minuțioase în fiecare caz separat și în urma deciziei comune dintre trei specialiști (consiliu medical): pediatru-cardiolog, cardiolog-intervenționist pediatru și cardiochirurg. Anume ei decid metoda de intervenție.
Pornind de la ideea că tehnologiile au avansat foarte mult, azi sunt posibile intervenții complexe fără bisturiu. Circa 70% dintre pacienții mici pot fi tratați endovascular, adică prin metode minim-invazive, cum ar fi:
- Închiderea persistentă a canalului arterial (CAP);
- Închiderea defectului septal atrial (DSA);
- Valvuloplastia arterei pulmonare;
- Coarctația de aortă ș.a., care de alt fel sunt frecvent practicate în cadrul proiectului ,,Inimici”, care se desfășoara la spitalului polivalent Novamed.
Este adevărat că, din păcate, există și situații când nu se poate evita intervenția chirurgicală clasică. În asemenea cazuri pacientul este adresat cardiochirurgilor.
Recomandarea medicului pentru părinți este să facă un control profilactic imediat după naștere și, ulterior, în cazul apariției simptomelor enumerate mai sus. Din păcate, inimile micuților pot fi afectate și de alte maladii dobândite, iar tratamentul corect depinde foarte mult de adresarea la timp la medicul pediatru sau cardiolog de copii.