Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

36 de cazuri confirmate de Covid-19 și 3 persoane în stare gravă, iar unele laboratoare private profită de situație

36 de cazuri confirmate de Covid-19 și 3 persoane în stare gravă, iar unele laboratoare private profită de situație

Până astăzi, 19 martie, în Moldova au fost depistate 36 de cazuri de infecție cu coronavirus de tip nou. Ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a menționat că la Spitalul de boli infecțioase Toma Ciorbă sunt internate 31 de persoane diagnosticate, 3 pacienți fiind în stare gravă. La Spitalul de boli contagioase pentru copii sunt 2 micuți în stare medie, iar la Spitalul Clinic Republican este o persoană în stare satisfăcătoare.

Ministra a spus că persoana de la Spitalul republican avea complicații pe care medicii inițial le credeau fără mari șanse de recuperare, dar s-a recuperat și primul test de verificare după tratare a ieșit negativ. Urmează încă un test, dacă la fel va fi negativ, persoana va fi externată.

Totodată, pe parcursul zilei de ieri au fost monitorizate peste 2000 de persoane aflate în regim de autoizolare. Au fost sancționate 6 persoane care nu au respectat acest regim.

Ministra a făcut referire la un alt aspect îngrijorător, și anume efectuarea testelor privind infecția cu coronavirus de către unele  laboratoare private. Astfel, la spital s-au adresat 2 persoane care au informat că testul le-a ieșit pozitiv în cadrul testelor la niște laboratoare private, dar care după ce au fost testate de laboratorul național s-au dovedit a fi negative. Viorica Dumbrăveanu a subliniat că e urât faptul că unele laboratoare și clinici private profită de situația creată și va solicita sancțiuni.

Un alt aspect negativ este atitudinea iresponsabilă a populației. Acum echipajele de salvare dau prioritate cazurilor de potențială contaminare cu coronavirus de tip nou, iar unii cetățeni, știind acest fapt, mint operatorii 112 că ar avea simptome și că au fost în contact cu persoane depistate pozitiv. Iar când medicii vin echipați conform protocolului aceste persoane le spun că de fapt au tensiunea arterială ridicată. Iar acest fapt le îngreunează enorm munca specialiștilor.

Ministra a făcut apel la rațiune și bun simț din partea cetățenilor,  ca aceștia să respecte munca medicilor și să se auto-protejeze pentru a nu spori numărul celor infectați.

 

Foto: realitatea.md

Share:

Articole recomandate