Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Prevenirea cancerului de col uterin. Ce trebuie să cunoască fiecare femeie!

Prevenirea cancerului de col uterin. Ce trebuie să cunoască fiecare femeie!

În  Republica Moldova în fiecare zi o femeie este depistată cu cancer de col uterin, iar la fiecare 3 zile o femeie moare din această cauză. În cazul  în care se efectuează analize medicale și tratament corespunzător, cancerul de col uterin poate fi prevenit!

În prezent, există două tipuri de teste care depistează cancerul de col uterin sau riscul de dezvoltare a lui:

  • Testul Papanicolau, utilizat de peste 80 ani, celulele sunt examinate la microscop, căutându-se celule cu aspect anormal. Testul Papanicolau nu determină prezența HPV
  • Testul HPV. Tehnologie modernă, celulele sunt examinate cu echipamente de laborator foarte exacte care caută urme de ADN al HPV cu risc înalt. Căutarea urmelor de HPV cu risc înalt poate determina predispoziția de dezvoltare a cancerului de col uterin.

Există peste 150 tipuri de HPV:

14 tipuri de Virus Papiloma Uman (HPV-Human Pailoma Virus) cauzează majoritatea formelor de cancer de col uterin.

HPV 16 și HPV 18 – sunt tipurile cu cel mai mare risc, care provoacă peste 70% din cazurile de cancer de col uterin.

Femeile care au relații doar cu un singur bărbat ar putea crede că nu trebuie să facă testul pentru HPV, dar nu este așa! Aproape 80% din totalul adulților activi din punct de vedere sexual contactează HPV la un moment dat în timpul vieții.

HPV este un virus cu o răspândire foarte largă care se transmite inclusiv prin contactul cu pielea.

Majoritatea infecțiilor cu HPV se vindecă de la sine sau nu declanșează stări patologice și, de regulă, sunt asimptomatice.

Totuși, o infecție cu un HPV deosebit de riscantă, care persistă în timp, poate duce la apariția stărilor pre-canceroase sau chiar la cancer.

Ce înseamnă un rezultat negativ al testului?

  • Nu au fost determinate celule cu aspect anormal la microscop. Aveți, în prezent, un risc scăzut de dezvoltare a stărilor pre-canceroase sau a cancerului.

Notă: Până la 1/3 din tipurile de cancer de col uterin invaziv au apărut la femei cu rezultate normale ale testului Papanicolau

  • HPV cu risc înalt, care ar putea duce la cancer, nu a fost detectat.

În prezent, aveți un risc scăzut de a dezvolta stări pre-canceroase sau cancer, sau de a-l avea în următorii 5-10 ani.

Ce înseamnă un rezultat pozitiv al testului?

  • Au fost depistate celule cu aspect anormal în colul uterin – aceste modificări pot fi minore sau mai serioase.
  • Un test pozitiv al testului HPV nu înseamnă că deja aveți cancer sau că îl veți dezvolta în viitor.

Înseamnă doar că aveți o infecție cu un tip de HPV cu risc înalt și aveți un risc ridicat de a dezvolta stări pre-canceroase sau cancer.

În dependență de rezultatele testului, medicul ar putea recomanda repetarea peste un anumit timp sau ar dori să investigheze mai atent colul uterin cu utilizarea colposcopului.

Cancerul de col uterin poarte fi prevenit, iar testul pentru depistarea ADN-ului de HPV poate să vă spună dacă vă numărați printre cei cu risc înalt.

Nu pierde șansa să-ți salvezi viața, fă testul Papinicolau gratis!

În toată rețeaua Invitro Diagnostics, la efectuarea testului HPV 16,18 (genotipare), cost 250 de lei, beneficiați de Testul Papanicolau gratis (PAP-test pe frotiu).

Pregătirea:

Perioada optimă pentru prelevarea analizei: până la menstruație sau peste 1-2 zile după finisarea ei.

Dimineața, în ziua prelevării analizei nu efectuați igiena intimă și spălături cu utilizarea gelurilor și/sau antisepticelor.

Efectuarea analizei nu necesită programare și poate fi făcută conform programului de prelevare.

Vă invităm să urmăriți pagina de Facebook a laboratorului medical Invitro Diagnostics pentru a fi la curent cu toate serviciile medicale disponibile. Mai multe detalii despre Invitro Diagnostics puteți obține la numărul de telefon 022 903 999.

Share:

Articole recomandate