Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

A început Postul Paștelui, cel mai aspru post al anului

A început Postul Paștelui, cel mai aspru post al anului

Începând de astăzi, 19 februarie, creștinii ortodocși au intrat în Postul Mare sau al Paștelui. Acesta durează 40 de zile și este cel mai aspru post de peste an.

Potrivit portalului crestinortodox.ro, în cursul Postului Mare se postește astfel: în primele două zile se recomandă, pentru cei ce pot să țină, post complet sau ajunare până spre seară, când se poate mânca puțină pâine și bea apă; la fel în primele trei zile și ultimele doua zile din Săptămâna Patimilor. Miercuri se ajunează până seara când se mănâncă pâine și legume fierte fără untdelemn. În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbătă și duminică de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn și puțin vin.

Se dezleagă de asemenea la vin și untdelemn la următoarele sărbători fără ținere (însemnate în calendar cu cruce neagră): Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul, Sfinții 40 de mucenici, Joia Canonului celui mare, înainte-serbarea și după-serbarea Buneivestiri, precum și în ziua Sfântului Gheorghe, iar după unii și în Joia Patimilor. La praznicul Buneivestiri și în Duminica Floriilor se dezleagă și la pește.

Părintele Maxim Melinti, paroh la Biserica de la Ghidighici, și care este foarte apreciat de enoriașii parohiei sale, dar nu numai, a scris pe pagina sa de Facebook că: „Nu e păcat mare dacă ai mâncat o ciocolată în Post. Mai mare păcat este dacă ai mâncat-o singur și nu ai împărțit-o cu altcineva”.

 

Foto simbol: grani.lv

Share:

Articole recomandate