Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Atenționarea OMS! Mituri despre coronavirus

Atenționarea OMS! Mituri despre coronavirus

Usturoiul nu ucide coronavirusul și nici picăturile de nas nu au niciun efect. La fel nici antibioticele nu au vreun efect asupra acestuia. Vedeți mai jos mai multe mituri despre coronavirus combătute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Uscătoarele de mâini sunt eficiente în uciderea noului coronavirus

Nu. Uscătoarele de mâini nu sunt eficiente pentru a ucide 2019-nCoV. Pentru a va proteja împotriva noului coronavirus, trebuie să vă curățați frecvent mâinile cu soluții pe bază de alcool sau să le spălați cu apă și săpun. După curățarea mâinilor, ar trebui să le uscați bine folosind prosoape de hârtie sau un uscător de aer cald. 

Sunt eficiente scanerele termice în detectarea persoanelor infectate cu noul coronavirus?

Scanerele termice sunt eficiente în detectarea persoanelor care au dezvoltat febră (adică au o temperatură corporala mai mare decât cea normală) din cauza infecției cu noul coronavirus. Cu toate acestea, nu pot detecta persoane infectate, dar care încă nu au febră. Și asta pentru că durează între 2 și 10 zile până când persoanele infectate se îmbolnăvesc și dezvoltă febră. 

Poți pulveriza alcool sau clor pe tot corpul pentru a ucide noul coronavirus? 

Nu. Stropirea cu alcool sau clor pe tot corpul nu va ucide virușii care au intrat deja în corpul vostru. Din contra, aceste substanțe pot fi dăunătoare. Fiți conștienți că atât alcoolul, cât și clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie utilizate conform recomandărilor.

Este sigur să primești un pachet din China?  

Da, este în siguranță. Persoanele care primesc pachete din China nu prezintă riscul de a contacta noul coronavirus. Conform analizelor, coronavirusul nu supraviețuiește mult timp pe obiecte.

Animalele de companie pot răspândi noul coronavirus?

În prezent, nu există dovezi ca animalele de companie, cum ar fi câinii sau pisicile, pot fi infectate cu noul coronavirus. Dar este întotdeauna o idee bună să te speli pe mâini cu apă și săpun după contactul cu animalele de companie.

Vaccinurile împotriva pneumoniei vă protejează împotriva noului coronavirus

Nu. Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic și vaccinul Haemophilus gripal tip B (Hib), nu oferă protecție împotriva noului coronavirus. Virusul este atât de nou și de diferit încât are nevoie de propriul său vaccin.

Pentru a te proteja de infecție poți clăti, în mod regulat, nasul cu soluție salină sau folosi  picături de nas

Nu. Nu există dovezi că dacă îți clătești regulat nasul cu soluție salină ești protejat de infecțiile cu noul coronavirus. Există câteva dovezi că spălarea regulată a nasului cu soluție salină poate ajuta oamenii să se recupereze mai rapid de gripă sau de o răceală obișnuită. Însă nu s-a demonstrat că aceasta poate preveni infecțiile respiratorii.

Dacă mănânc usturoi sunt protejat de infecția cu noul coronavirus

Nu. Usturoiul este un aliment sănătos, cu proprietăți antimicrobiene. Dar nu există dovezi care să demonstreze că protejează oamenii de noul coronavirus. 

Noul coronavirus afectează doar persoanele în vârstă

Persoanele de toate vârstele pot fi infectate de noul coronavirus (2019-nCoV). Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inimă) par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul.  OMS recomandă persoanelor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus, de exemplu, urmând o igienă bună a mâinilor și o igienă respiratorie bună. 

Antibiotice sunt eficiente în prevenirea și tratarea noului coronavirus

Nu, antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, ci doar împotriva bacteriilor. Noul coronavirus (2019-nCoV) este un virus și, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament. 

Există medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus?

Până în prezent, nu există niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus (2019-nCoV).

 

Sursa: who.int; copilul.ro;

 

Share:

Articole recomandate