Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Caz înfiorător la Institutul Mamei și Copilului. Ministerul Sănătății s-a autosesizat

Caz înfiorător la Institutul Mamei și Copilului. Ministerul Sănătății s-a autosesizat

Recent o femeie a descris pe rețelele de socializare cazul înfiorător prin care a trecut la Institutul Mamei și Copilului. Aceasta susține că a fost tratata inuman de personalul medical în timp ce se chinuia să nască prematur. Pe marginea acestui caz s-a autosesizat și Ministerul Sănătății.

M-am chinuit 23 de ore și nu mai puteam de durere. La 3 dimineața, sora medicală a intrat la mine și a strigat: „Și raji? Sperii alte fete!”. La ora 4 dimineața, nimeni nu voia să cheme doctorul și, plină de sânge, m-am dus la baie. Acolo am născut singură. Strigam sora medicală, dar ea nu venea, deși era aproape. Am născut din picioare, cu un picior pe masa din baie și cu altul ridicat... ca un câine. Când deja stăteam cu fetița în brațe și tremuram, a venit sora medicală și a strigat la mine că am umplut baia de sânge... Voiam să mor”, este o frântură din postarea femeii.

Femeia a născut la 21 de săptămâni de sarcină un făt mort. Ea susține în postarea sa că medicii nu i-au acordat atenție probabil pe motiv că ar fi văzut din istorie că fătul avea multiple probleme de sănătate. Totodată, aceasta nu a depus vreo plângere la Minister sau la conducerea instituției medicale afirmând că îi este frică de cum va fi interpretată povestea sa, de presiuni, de faptul că ea va fi văzută ca fiind vinovată. Istoria sa a trezit un val de nemulțumire și de condamnări la adresa instituției medicale, mai mulți părinți fiind pentru acționarea în judecată a personalului medical.

Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că s-a autosesizat și a inițiat o anchetă internă pe marginea cazului  relatat de pacienta care a fost internată la Institutul Mamei și Copilului, care acuză faptul că a avortat singură în veceu. Ancheta independentă vizează examinarea asistenței medicale acordate și respectarea eticii și deontologiei medicale a personalului din cadrul instituției vizate.  

Astfel, în calitate de membri ai Comisiei fac parte Dr. Iurie Dondiuc, președintele Comisiei de specialitate a MSMPS în domeniul obstetricii și ginecologiei, Dr. Ion Bolocan, medic obstretician-ginecolog, conferențiar universitar USMF „N. Testemițanu”, Dr. Rodica Gramma, master în bioetică, legislație și management în sănătate, conferențiar universitar USMF „N. Testemițanu” și Maria Ursachi, moașă principală la IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1.

În context general, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale condamnă ferm manifestările de atitudine neglijentă, ignoranță și abaterile de la normele de etică și deontologie medicală. Asemenea cazuri regretabile necesită a fi considerate pentru transformările (reformele) de urgență în domeniul de sănătate, inclusiv prin instituirea unei structuri instituționale responsabile de cazurile de malpraxis și a lipsei de atitudine în exercitarea profesiunii. Cei care se vor face vinovați vor fi sancționați potrivit legii.

 

Foto simbol: publika.md

Share:

Articole recomandate