Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Cum pot beneficia tații de concediu parental și cât durează acesta

Cum pot beneficia tații de concediu parental și cât durează acesta

De regulă toate mămicile au dreptul la concediu postnatal pentru a-și îngriji nou-născutul, iar rolul taților de cele mai multe ori este trecut cumva cu vederea. Recent au fost efectuate mai multe modificări în privința concediului paternat ce au fost incluse deja în Monitorul Oficial.

Astfel, potrivit articolului 124,  tatăl copilului nou-născut beneficiază de dreptul la un concediu paternal de 14 zile calendaristice, spre deosebire de 3 zile cum a fost până acum.
Concediul paternal se acordă în baza unei cereri în formă scrisă, în primele 56 de zile de la naşterea copilului. La cerere se anexează o copie a certificatului de naştere al copilului.
Pe perioada concediului paternal, salariatul beneficiază de o indemnizaţie paternală care nu poate fi mai mică decît mărimea salariului mediu cuvenit pentru perioada respectivă și care este achitată din fondul de asigurări sociale.
Angajatorul este obligat să încurajeze salariaţii în vederea beneficierii de concediu paternal. Cazurile în care angajatorul creează situații cu efect de dezavantajare a angajaţilor care iau concediu paternal sînt considerate cazuri de discriminare din partea angajatorilor şi se sancţionează conform legii.”
 

Foto: lornakirkbyphotography.com.au

Share:

Articole recomandate