Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Jocuri foarte simple ce nu necesită jucării și dezvoltă gândirea copilului

Jocuri foarte simple ce nu necesită jucării și dezvoltă gândirea copilului

Fie că așteptați în ambuteiaj, fie că aveți o călătorie lungă cu mașina/trenul/avionul sau pur și simplu stați în casă când timpul nu este favorabil plimbărilor, puteți să vă jucați cu copiii fără a utiliza jucării. Mai mult chiar, jocurile ce vi le propunem sunt foarte simple și implică doar discuții, dar ajută la dezvoltarea gândirii.

 

1. Trecut și viitor

Regulă: Numim un obiect și îi propunem copilului să spune ce a fost acesta în trecut. Apoi ne imaginăm în ce se poate transforma acest obiect în viitor.

Spre exemplu: scaunul, în trecut a fost copac, puiet, semincioară, fruct etc. (dacă săpăm foarte adânc). Iar în viitor ce poate ajunge: scrânciob, o măciucă din piciorușul scaunului, rumeguș și altele ce-și poate imagina copilul.

Acest joc îl ajută pe copil să înțeleagă mai bine calea parcursă până unele obiecte ajung să devină ceea ce sunt. Totodată, copilul își dezvoltă și imaginația, și creativitatea.

 

2. Din ce constă

Regulă: Propunem orice obiect și numim componentele acestuia.

Spre exemplu: ceainic electric – mâner, capac, buton, cablu, suport.

Prin acest joc vă ajutați copilul să-și dezvolte spiritul de observație, capacitatea de a vedea detaliile și a găsi legătura între ele.

 

3. Oferă variante

Regulă: numiți un obiect și căutați alte variante de utilizare decât cele obișnuite.

Spre exemplu: un pahar de plastic – să-l îmbrăcăm pe piciorul scaunului ca să nu roadă podeaua; îți faci o căciuliță ca la Aladin din desene animate; să crești plante în ele etc.

Acest joc îi permite copilului să iasă din limitele impuse de anumite aspecte ale vieții. El învață să se adapteze mai ușor, să găsească noi soluții.

 

4. Beneficii și dezavantaje

Regulă: identificăm un proces și căutăm beneficiile și dezavantajele acestuia.

Spre exemplu: plouă – e benefic deoarece cresc plantele, un dezavantaj e că poate face inundații, alt beneficiu e că se răcorește aerul prea fierbinte vara, încă un dezavantaj e că dacă te udă poți să te îmbolnăvești etc.

Acest joc îi învață pe copii să vadă ambele părți ale medaliei, să găsească și beneficiile în diverse situații cu care se confruntă.

 

5. Da sau nu

Regulă: vă gândiți la un obiect, un om, un proces etc. iar copilul trebuie să ghicească la ce v-ați gândit adresându-vă întrebări la care puteți răspunde doar cu „da” sau „nu”.

Spre exemplu: V-ați gândit la „casă”.

- Este un animal?

- Nu!

- E obiect?

- Da!

- E făcut de om?

- Da!

- E mai mare decât tine?

- Da!

- Aduce beneficii?

- Da!

Etc.

Acest joc îl învață pe copil să aleagă corect întrebările pe care le adresează, îi dezvoltă memoria și capacitatea de a clasifica lucrurile.

 

Sursa: newtonew.com

Foto: ifemme.ru

Share:

Articole recomandate