5 rețete de prăjituri sănătoase pentru copii
- 2020-09-18
- 5806
Prăjiturile – le poți mânca oricând și oriunde. Întreabă-ți copiii, dacă nu ne crezi. Și tocmai pentru că nu putem trăi fără deserturi, măcar să fie unele sănătoase. Mai jos am adunat 5 rețete de prăjituri sănătoase pentru copii, pe care să le încerci acasă împreună cu copilul tău.
1. Prăjitură cu morcovi
Dacă micuțul tău nu este mare amator de morcovi, atunci nu îi spune că faci o prăjitură cu morcovi. S-ar putea să aibă unele prejudecăți. Lasă-l să adulmece finalul: o prăjitură cu o explozie de arome. Nici măcar nu va știi că este cu morcovi. Iată ingredientele și modul de preparare:
Ingrediente:
5 ouă
250 g zahăr
200 ml ulei
Miezul de la o păstaie de vanilie
350 g făină
2 lingurițe praf de copt
1 linguriță bicarbonat de sodiu
½ linguriță sare
2 lingurițe scorțișoară
Câte o linguriță din fiecare: cuișoare măcinate, nucșoară, ghimbir
250 g piure de ananas
100 g migdale tăiate grosier (sau nuci, caju, fistic)
100 g amestec de stafide, merișoare, goji
200 g morcovi dați pe răzătoare (cca. 4 morcovi)
Mod de preparare:
Prăjitura cu morcovi se pregătește în 3 pași simpli și trebuie să se regăsească în orice top de prăjituri sănătoase: ingredientele umede + amestecul de făină + adaosurile.
Mai întâi încinge cuptorul la 180°C și pune hârtie de copt în tavă. Într-un bol încăpător amestecă ouăle, zahărul brun, uleiul și miezul de la păstaia de vanilie. Trebuie să ai un amestec omogen. Poți amesteca cu telul sau cu mixerul.
Peste amestecul de ouă, cerne făină, praful de copt, bicarbonatul, sarea, condimentele. Amestecă din nou, cât să fie bine incorporate ingredientele și să ai o compoziție omogenă, lucioasă.
Adaugă morcovii dați pe răzătoare, fructele uscate, migdalele sau nucile, piureul de ananas. Pentru piure-ul de ananas dă prin blender 250 g ananas din conservă. Amestecă totul și toarnă compoziția în tava pregătită. Prăjitura cu morcovi se coace 45-60 minute sau până e bine rumenită.
2. Plăcinta cu mere a lui Jamie Oliver
Nu este greu de făcut. Nu se compară cu nicio prăjitură cu mere. Este pur și simplu DELICIOASĂ.
Ingrediente:
Pentru aluat:
250 g făină
150 g unt
100 g zahăr
Coajă rasă de la o lămâie bio
2 gălbenușuri
Sare
Pentru umplutură:
O bucățică de unt
5 mere
2 linguri zahăr
Coaja rasă de la ½ lămâie
½ linguriță ghimbir ras
O mână de stafide
Un gălbenuș amestecat cu puțin lapte
Mod de preparare:
Pentru a prepara aluatul, amestecă în robotul de bucătărie făina, untul, zahărul, coaja de lămâie și puțină sare, apoi adaugă gălbenușul și un strop de apă ca să se lege amestecul. Unge cu unt o tavă de plăcintă.
Împarte aluatul în două și întinde o parte pe o suprafață presărată cu făină, într-un strat de 0,5 cm grosime. Așează aluatul în tavă și întinde-l ușor. Nu-ți face griji dacă se rupe, poți să-l peticești. Pune tava și cealaltă jumătate din aluat în frigider în timp ce cureți merele. Taie merele în 8. Într-o cratiță amestecă merele cu zahărul, coaja de lămâie, ghimbirul, stafidele și o lingură de apă. Fierbe la foc mic 7-8 minute sau până când merele s-au înmuiat ușor. Ia-le de pe foc și lasă-le să se răcească de tot.
Încinge cuptorul la 180 grade. Scoate tava și aluatul din frigider și pune amestecul de mere peste aluatul din tavă. Unge cu ou marginea de aluat și întinde cealaltă jumătate de aluat. Așeaz-o peste umplutură și unește marginile, îndepărtând excesul de aluat. Unge deasupra cu ou, fă câteva incizii mici cu furculița și coace la cuptor timp de 45-50 de minute.
3. Biscuiți cu fulgi de ovăz
Biscuiții cu ovăz sunt adorați de toată familia!
Ingrediente:
200 g fulgi de ovăz
200 g făină
80 g zahăr
200 g unt la temperatura camerei, tăiat cubulețe (dacă te sperie cantitatea mare de unt, poți să pui mai puțin, am încercat și cu 180 g unt și au ieșit la fel de buni)
2 lingurițe praf de copt
75 g stafide, merișoare, nuci tăiate, alune, diverse semințe (de in, de susan, de floarea soarelui) sau bucățele de ciocolată – aici poți să variezi cum îți place
2 linguri lapte
Un praf de sare
Mod de preparare:
Procesează fulgii de ovăz în robotul de bucătărie. Trebuie mărunțiți ca să nu mai fie atât de mari. Amestecă într-un castron făina, fulgii de ovăz, sarea, praful de copt și zahărul.
Adaugă untul și frământă cu vârfurile degetelor până obții un aluat. Adaugă stafidele și amestecul de semințe și puțin lapte, cât să lege acest aluat.
Formează o bilă de aluat și pune-o la frigider în folie de plastic pentru cel puțin o oră.
Scoate bila de aluat din frigider și las-o puțin să se înmoaie. Dă drumul la cuptor la 175 grade. Ia cu mâna bucăți mici din aluat și formează bile mai mici, pe care să le aplatizezi apoi. În felul acesta formezi biscuiții. Vezi că aluatul este destul de sfărâmicios.
Așază biscuiții în tava tapetată cu hârtie de copt. Pune tava în cuptorul încins până biscuiții se rumenesc pe margini. Lasă biscuiții să se răcească. Îi poți depozita în frigider într-un borcan închis pentru mai multe zile (dacă rezistă la tine în casă mai multe zile).
4. Cheesecake simplu
Un cheesecake simplu și ușor de făcut trebuie să se afle în topul tău de prăjituri sănătoase pentru copii, mai ales că ingredientele sunt ușor de procurat, iar gustul este pur și simplu sublim.
Ingrediente:
150 g unt topit
250 g biscuiți digestivi fărâmițați
115 g zahăr
3 linguri amidon de porumb
900 g brânză de vaci grasă
2 ouă
115 g frișcă lichidă
½ linguriță esență de vanilie
Coaja rasă de la o lămâie bio
Coaja rasă de la o portocală bio
Mod de preparare:
Încinge cuptorul la 180° C. Ia o tavă rotundă cu diametrul de 24 cm și unge fundul și laturile cu unt. Într-un bol amestecă biscuiții și untul, pune amestecul pe fundul tăvii și coace timp de 10 minute. Apoi scoate blatul din cuptor și lasă-l să se răcească puțin.
Mărește temperatura din cuptor la 200° C. Amestecă zahărul și amidonul de porumb într-un bol. Adaugă brânza de vaci și bate totul cu mixerul până când obții un amestec cremos. Adaugă ouăle și amestecă bine. Adaugă treptat frișca și amestecă până la omogenizare, apoi încorporează esența de vanilie și coaja de lămâie și de portocală.
Repartizează crema peste blatul de biscuiți și scutur-o ușor, ca să nivelezi suprafața. Pune prăjitura în mijlocul cuptorului și coace-o timp de 40-45 de minute, până când se rumenește frumos deasupra și umplutura se întărește. Las-o să se răcească la temperatura camerei și servește-o după 2-3 ore pentru a avea o consistență mai fermă.
5. Banana bread
Copiii iubesc bananele, iar o prăjitură care emană un miros plăcut de banane și scorțișoară este mereu pe gustul lor. Iar mama este fericită pentru că ingredientele sunt simple, iar pe masă poposesc prăjituri sănătoase.
Ingrediente:
230 g făină
100 g unt
3 ouă
3 banane bine coapte
O lingură de miere
½ linguriță esență vanilie sau o păstaie de vanilie
Un pumn de semințe sau nuci, migdale, alune
Un plic de praf de copt
Un praf de sare
Mod de preparare:
Nucile sau migdalele se mărunțesc cu ajutorul blenderului. Într-un castron amestecăm cu mixerul bananele, ouăle, untul topit și mierea. Adăugăm făina cernută împreună cu praful de copt. Trebuie să obții o compoziție care curge. La final adăugăm esența de vanilie, semințele și nucile.
Ia o tavă de cozonac, în care ai pus hârtie de copt și toarnă compoziția de banana bread. Trebuie să stea în cuptorul preîncălzit la 180° C timp de aproximativ 60 de minute.
Sursa: totuldespremame.ro