Maia Sandu despre pericolul unui război în Republica Moldova
- 2022-05-31
- 1228
Republica Moldova nu a primit nici o garanție din partea țărilor membre ale Uniunii Europene, în cazul în care în țara noastră ar începe un război. Despre aceasta a anunțat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni televizate. Întrebată dacă a avut discuții cu Ucraina și România despre un plan de apărare în caz de escaladare a situației, Sandu a declarat că la moment nu există un pericol ca țara noastră să fie atacată, scrie ntv.md
„Ucraina are problemele sale și ea trebuie ajutată. Cu România.. am discutat cu toate țările membre UE, ce se întâmplă dacă Republica Moldova ajunge în această situație. Nu am primit niciun răspuns, dar cu siguranță oamenii se gândesc, cel puțin i-am pus în situația în care să se gândească. Pentru moment suntem în siguranță și am vrea să fim conștienți de asta, pentru că e firesc atunci când războiul e la hotar cu noi, oamenii să se întrebe. În momentul în care va exista un pericol eminent, autoritățile vor fi primele care vor informa societatea despre asta. Acum nu este acest pericol”, afirmă Maia Sandu.
Totodată, Maia Sandu a mai declarat că statele neutre trebuie să aibă armate puternice pentru a face față unui război. În contextul în care Marea Britanie a vorbit despre o eventuală furnizare de arme NATO Republicii Moldova, șefa statului a spus că armata țării noastre trebuie să fie pregătită și dotată cu echipamentul necesar.
„Republica Moldova are neutralitate scrisă în Constituție, dar are armată, pentru că neutralitate nu înseamnă automat că nimeni niciodată nu va atenta la integritatea teritorială a Republicii Moldova. Dacă stăm să ne uităm la alte țări care sunt netru, au armate puternice pentru ca să fii neutru înseamnă să nu participi într-o coaliție de exemplu cum este NATO, dar singur îți asiguri apărarea. Acum noi suntem neutri în Constituție, dar cine ne apără în caz că se întâmplă ceva?”, susține președinta Republicii Moldova.
La fel, președinta a mai menționat că Moldova nu va achiziționa arme și echipament militar, dar îl va primi sub formă de ajutor din partea partenerilor externi, iar autoritățile trebuie să facă eforturi pentru a îmbunătăți armata Republicii Moldova.