Tot ce trebuie să știți despre administrarea medicamentelor în timpul sarcinii
- 2017-05-23
- 6540
Administrarea medicamentelor în timpul sarcinii reprezintă o problemă, și asta deoarece multe dintre gravide nu cunosc efectele medicamentelor asupra fătului. Există o serie de medicamente lipsite de efecte adverse asupra bebelușului, însă întotdeauna trebuie să aveți recomandarea prealabilă a medicului.
S-a constatat că cel puțin 90% dintre femei administrează medicamente în timp sarcinii, sau vitamine, calmante, antibiotice etc. De remarcat este și faptul că în urmă cu 20 de ani se administrau cu 50% de medicamente mai puțin decât în zilele noastre, iar rezultatele erau mult mai bune. Totuși, dacă sunteți puși în situația că trebuie inevitabil să administrați medicamente, este necesar să fiți foarte bine informați.
De aceea, în cadrul Șezătorii Mamelor din data de 22 mai, am avut-o ca invitată pe medicul Hristina Caproș (Asistent Universitar, Ginecolog, Obstetrician la Spitalul Municipal Nr. 1), care a vorbit despre administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.
Antibioticul și orice alt medicament sunt foarte periculoase în primele 60 de zile de sarcină, și asta, deoarece în această perioadă se formează cele mai importante organe și sisteme ale fătului cum ar fi: sistemul nervos, sistemul muscular, sistemul cardiac, sistemul respirator etc. Dacă medicamentul este administrat în această perioadă, atunci este foarte probabil că va fi și un rezultat negativ și vor fi afectate toate sistemele.
Dacă medicamentul se va administra după 60 de zile de sarcină atunci acesta va trebui selectat conform unei clasificări stricte ale medicamentelor propusă de Organizația Mondială a Sănătății: categoriile A, B, C, D și X. Atunci când medicul dumneavoastră vă prescrie un medicament, el trebuie să cunoască din ce categorie face parte acest medicament, iar voi aveți tot dreptul să-l întrebați despre acest lucru dacă medicul nu vă informează.
Din clasa A fac parte medicamentele pe care puteți să le administrați pe parcursul sarcinii, acestea sunt Vitaminele și Nistatina.
Din clasa B fac parte câteva antibiotice pe care la fel puteți să le administrați pe parcursul sarcinii, de exemplu: Eritromicina, Cephalosporinele, Penicilinele.
Atunci când gravidele au o problemă gravă se sănătate și cazul este mai greu de controlat, sau dacă apar orice alte situații imprevizibile, atunci se prescriu medicamente din clasele C și D.
Medicamentele din clasa C sunt cele care nu au fost verificate pe specia umană și nu se cunoaște care pot fi rezultatele în urma administrării.
Medicamentele din clasa D: au efecte nocive asupra fătului.
În unele cazuri, atunci când situația este foarte gravă, medicii sunt obligați să prescrie medicamente din clasele C și D cum ar fi Gentamicina sau altele.
Pentru a verifica din ce clasă fac parte medicamentele care vi le prescrie medicul, puteți accesa site-ul francez www.lecrat.fr, care este disponibil și în limba română. Acolo puteți scrie numele medicamentului și imediat vi se va indica și grupa din care face parte acesta.
Foto simbol: suntmamica.ro