Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Pe 9 august este sărbătorită Ziua mondială a grădinii zoologice și parcurilor

Pe 9 august este sărbătorită Ziua mondială a grădinii zoologice și parcurilor

În fiecare an, pe data de 9 august este sărbătorită Ziua mondială a grădinii zoologice și parcurilor, pentru a marca importanța conservării biodiversității, transmite MOLDPRES.

„În afară de aspectul educativ, parcurile şi grădinile zoologice reprezintă în primul rând şansa de a salva anumite specii aflate pe cale de dispariţie. Desigur, că scopul cel mai important al grădinilor zoologice este acela de a asigura sprijin continuu pentru conservarea speciilor, precum şi de a oferi oportunităţi educaţionale extinse. Publicul ţintă principal sunt copiii, care sunt viitori tineri interesaţi de conservarea planetei. Primul pas în educarea vizitatorilor este realizarea cadrului cât mai natural al habitatului animalelor”, indică cu acest prilej Agenţia de Mediu din Republica Moldova.

În Republica Moldova, Grădina Zoologică, conform Legii privind fondul ariilor naturale protejate de stat, face parte din categoria de obiecte și complexe naturale care nu ține de clasificarea Uniunii Internaționale de Conservare a Naturii, însă ca și celelalte categorii de arii naturale protejate de stat este de o valoare primordială incontestabilă pentru conservarea biodiversității și a habitatelor naturale.

Potrivit sursei citate, la Grădina Zoologică din Chişinău, zeci de animale reprezintă speciile incluse în Cartea Roșie Internațională și Cartea Roșie a Republicii Moldova. Totodată, se desfășoară lucrări de construcție în scopul lărgirii colecției şi se discută la nivel internațional în vederea obținerii permisului pentru popularea teritoriului cu specii noi de animale.

Prima grădină zoologică din lume a fost înființată de regina Hatshepsut în 1500 î.e.n. în Egipt prin colectarea animalelor din toată Africa. Mai târziu, împăratul Chinei Wen Wang a construit o grădină zoologică pentru a-și arăta bogăția și puterea, amplasată în peste 1.500 de acri, avea animale din tot imperiul său și a fost numită Grădina Inteligenței. Tiergarten Schönbrunn din Viena este cea mai veche grădină zoologică din lume. A început ca o menajerie regală în 1752, simbol al extravaganței imperiale austriece și al interesului puternic al împăratului Franz I pentru lumea naturală.

 

 

 

Sursa foto: Telegraph

Share:

Articole recomandate