Festivalul Mamelor 28 august 2024 – ultima ediție din vară
- 2024-09-10
- 438
Ultima ediție a Festivalului Mamelor din vară, a avut loc pe data de 28 august. Aceasta a adunat peste 50 de mămici dornice de a cunoaște informație nouă și de a petrece cât mai frumos o după-amiază de miercuri. La eveniment au avut ocazia să interacționeze cu medici, reprezentanți ai companiilor farmaceutice, dar și să primească cadouri frumoase și generoase din partea acestora.
Cea care a deschis acest eveniment a fost reprezentanta Spitalului Internațional Medpark, Liliana Lebedinschi, medic pediatru, care a vorbit despre primul ajutor în cazul urgențelor pediatrice. Primele semne care ar trebui să ne pună în gardă sunt: copilul somnolent, nu răspunde la stimuli; copil care nu poate sa bea (vome multiple); copil cu o respirație dificilă (șuierătoare, zgomotoasă, geamăt, sau respiră mai mult de 40 respirații pe minut; convulsiile și febra înaltă care nu răspunde la atipiretice. În acest caz, trebuie urgent de chemat serviciul de urgență. Când NU sunt necesare manevrele de resuscitare la copii: dacă în urma evaluării stării sale (evaluării primare) se constată că un copil este receptiv (deschide ochii, plânge sau face alte gesturi), nu sunt necesare manevre de resuscitare. Asigură-te că nu este în pericol, lasă-l în poziția în care se află și cheamă ajutor. Verifică-i regulat starea până la sosirea ajutorului. Dacă copilul este inconștient, dar respiră, puneți-l în poziția laterală de siguranță. Cum acorzi primul ajutor în caz de stop cardio respirator la copii: Începeți prin a solicita unei a doua persoane să sune la 112! Dacă sunteți singur, trebuie să efectuați 1 minut de resuscitare cardio-respiratorie înainte de a suna la 112 (pe speaker). Nu lăsați niciodată copilul singur pentru a efectua apelul. Începe resuscitarea cu 5 (cinci) insuflații salvatoare. Pentru fiecare insuflație suflă ușor și constant timp de până la o secundă. Pieptul ar trebui să se ridice. Îndepărtează gura și urmărește cum coboară pieptul. Priviți, ascultați sau simțiți dacă aerul iese din piept! Continuă cu 30 de compresii toracice. Continuă resuscitarea alternând compresiile toracice cu insuflațiile salvatoare.
Reprezentanta companiei Nestle, Tatiana Gorelco, medic alergolog, a vorbit despre conduita copilului în caz de reacții alergice. Anafilaxia este o reacție care ne poate amenința viața, dacă nu intervenim cu medicație la timp. În anafilaxie simptomele clinice apar de regulă în câteva minute (15 min) până la 2 ore de la contactul cu alergenul. Cu cât debutul simptomelor apare mai târziu cu atât manifestările sunt mai puțin severe. Anafilaxia se poate manifesta prin: erupție cutanată generalizată, angioedem și respirație grea; senzație de sufocare, wheezing, edem glotic, urticarie; erupție urticariană asociată cu vome, crampe abdominale; scăderea tensiunii arteriale și pierderea cunoștinței. Cauzele anafilaxiei sunt de obicei alimentele, medicamentele, veninuri de insecte, aeroalergenii și substanțele radiocontrast. De asemenea, putem include în cauzele anafilaxiei și efortul fizic, expunerea la frig sau la cald, radiațiile ultraviolete și consumul de alcool. Pentru a trata un șoc anafilactic trebuie să ținem cont de: stoparea expunerii la alergen (dacă e posibil, garou proximal de injecţie sau înţepătură; garoul se decompresează fiecare 5-10 minute pentru 1-2 secunde); clinostatism cu poziţie proclivă a membrelor inferioare pentru favorizarea perfuziei cerebrale; îndepărtarea îmbrăcămintei ce poate obstrucţiona ventilaţia; eliberarea căilor aeriene şi oxigenoterapie pe mască; monitorizarea TA; chemarea/apelul serviciului abilitat (112). Profilaxia anafilaxiei: folosirea rațională a medicamentelor; evitarea polipragmaziei; evitarea produselor alimentare cu potențial alergic înalt; evitarea contactelor cu insectele veninoase; respectarea regimului alimentar corect, în deosebi, la sugari: în caz de predispunere către maladiile alergice folosirea formulelor lactice hipoalergice (cu proteina parțial hidrolizată).
Reprezentanta companiei Optiplaza, Olga Tănase, medic oftalmolog, a vorbit despre miopie și metodele de control ale acesteia. Miopia este o tulburare de vedere caracterizată prin dificultatea de a vedea clar la distanță. Debutează în jurul vârstei de 6-7 ani și are o evoluție progresivă pâna la vârsta de 20-24 ani. În 90% cazuri miopia este axială. Cauzele: factorul genetic, factorii de mediu (lucru migălos), lipsa timpului petrecut în aer liber. Metode de corecție: ochelari cu lentile monofocale – lentile divergente (-) sau lentile DIMS – segmente multiple de defocalizare. Lentile de contact moi (monofocale sau multifocale cu centru pentru distanță) sau dure – ortocheratice (de noapte). Rețeaua de magazine Optiplaza, deține o gamă largă de ochelari și accesorii potrivite pentru orice patologie, dar cel mai important este faptul că au medici specialiști la care puteți merge să faceți consultații și care ulterior vă pot sugera ce fel de ochelari trebuie să purtați, în dependență de patologia pe care o aveți.
Reprezentanta companiei Labormed Zentiva, Olga Calmîc, a vorbit despre Gama Eubiotic și beneficiile multiple pe care le are aceasta în sănătatea noastră. 70% din totalul celulelor imune se afla la nivel intestinal, acolo unde se gasește microbiota intestinala. Ea este formata din peste 1000 de tulpini bacteriene rezidente sau tranzitorii, aflate în relație simbiotică cu organismul uman. Aceste bacterii benefice activează prima linie de aparare împotriva agenților patogeni și a toxinelor prin producerea de acizi organici și modificarea ph-ului local, mențin integritatea mucoasei intestinale, contribuie la sinteza unor vitamine și combat procesele inflamatorii intestinale, facilitează absorbtia și biodisponibilitatea mineralelor. Astfel, este foarte important să avem grijă de microbiota noastră. Tocmai de aceea reprezentanta recomandă preparatul Eubiotic, care se folosește în situaţiile în care este necesară regenerarea florei intestinale, cum ar fi cazurile de diaree cauzată de folosirea de antibiotice, virusuri, bacterii sau paraziţi. Pentru o doză mai mare de vitamine, se recomandă Eubiotic IMUNOFLU, care pe lângă bacteriile bune, mai conține și vitamina C, D și Zinc, oferind astfel o schemă mai amplă de tratament.
Fondatoarea Brand-ului Beauty Mama, Parascovia Morari, le-a vorbit mămicilor despre importanța purtării lenjeriei potrivite și trucuri de îngrijire a acesteia. Ca să alegem corect mărimea la sutien, este nevoie să fie probat, atunci când banda inferioară se ridică, înseamnă că mărimea pe care o porți este prea mare. Mărimea ideală trebuie să aibă banda inferioară fixă, dar confortabilă. Dacă sutienul lasă urme la subraț sau sânul este bombat peste cupă, mărimea este prea mica. Mărimea ideală este atunci când sânii sunt încadrați perfect pe banda metalică. Un alt sfat ar fi ca atunci când purtăm haine albe, nu trebuie să purtăm lenjerie albă, ci un abej, întrucât cea albă se vede și arată inestetic. Chiloțeii zi de zi se iau cu o mărime mai mare decît mărimea la haine iar lenjeria modelatoare se ia cu o mărime mai mică ca mărimea la haine. Lenjeria se spală cu detergenți ecologici, în caz contrar trebuie schimbată la fiecare 6 luni. Rețeaua de magazine Beauty Mama deține o gamă largă de lenjerie și hăinuțe pentru mame, cât și cele necesare pentru naștere și pentru nou-născuți.
Nelipsită a fost și tombola de la final, la care mămicile au avut ocazia să câștige cadouri frumoase și generoase de la partenerii și sponsorii revistei Odoraș.
Foto: Sanda Armash
Decor: DecoreTa