Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Rata medie a inflației în R. Moldova se apropie de 32%, cea mai mare din ultimii 22 de ani

Rata medie a inflației în R. Moldova se apropie de 32%, cea mai mare din ultimii 22 de ani

Rata inflaţiei în Republica Moldova a ajuns aproape de 32%, cea mai mare din ultimii 22 de ani. Tendinţa este de creştere și există riscul să fie atinse valorile anilor '90. Asta înseamnă creșteri de preț şi reducerea puterii de cumpărare. Conform statisticii, preţul mediul de consum în comparaţie cu aceaşi perioadă a anului trecut a crescut cu peste 30 la sută. Cel mai mult s-au scumpit serviciile şi produsele alimentare, scrie tvrmoldova.

Povara scumpirilor în lanţ este cu greu suportată de majoritatea cetățenilor. Prețurile medii de consum în iunie 2022 comparativ  cu aceaşi perioadă a anului trecut au crescut  32.%. Cea mai mare creștere este la servicii care s-au majorat, in medie, cu 40 la sută. Prețul la gaz a crescut de 3 ori, la încălzirea centralizată s-a dublat, iar energia electrică s-a scumpit cu peste 50 la sută.

CREȘTERI DE PREȚ IUNIE 2022 - IUNIE 2021

Servicii  40 %
Gaze naturale prin reţea  300%
Încălzirea centralizată  92,03%
Energia Electrică  53%
Transportul de pasageri  37%

Şi prețul la carburanți a crescut cu peste 60 la sută, iar la materiale de construcţie cu 30 la sută. Alimentele s-au scumpit cu aproape 35% în comparaţie cu aceaşi perioadă a anului trecut.

CREȘTERI DE PREȚ - IUNIE 2022

Zahăr  7%
Fâina de grâu  3 %
Fructele proaspete 3% ( citricele 15%)

În 2022, majoritatea statelor europene au o creştere puternică a inflaţiei dar în Republica Moldova este mult mai accentuată și depășește nivelul din 2000, când a fost de 31,2%.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Ne aşteaptă o iarnă dificilă din punct de vedere a costurilor vieţii, povara energetică va creştere fară precedent în istorie noastră, cel mai probabil vom epuiza economiile, vom împrumuta de la rude şi prieteni şi cumva vom ieşi. Şocurilor preţurilor va continua, sperăm că-l finalizăm în acest an”.

În prezent, cetățenii Republicii Moldova pot cumpăra cu 17% mai puține produse alimentare decât anul trecut.

 

 

Sursa foto: monitorulbt

Share:

Articole recomandate