Medic pediatru despre afecțiunile respiratorii la sugar și copilul mic
- 2020-11-03
- 3503
Rinofaringita acută sau banala răceală reprezintă în fapt o infecție virală, manifestată la sugar și copilul mic prin febră moderată (până în 39 grade), rinoree (îi curge nasul), strănut și tuse. Evoluția acestei boli este de obicei autolimitantă, măsurile terapeutice fiind cele suportive, de combatere a febrei, aspirarea secrețiilor, dezobstrucție nazală și hidratare corectă. Rezoluția totală a simptomelor poate fi așteptată în 7-10 zile.
În unele situații, boala se complică prin suprainfectare bacteriană, putând conduce la otită sau pneumonie. Semnele clinice care indică evoluție nefavorabilă sunt: persistența febrei sau reapariția ei la valori înalte după primele 3-4 zile de boală, modificarea stării generale, refuzul alimentației sau tusea mult mai frecventă, inclusiv nocturnă.
Faringita acută sau “gâtul roșu” este o boală care afectează în mod uzual copilul cu vârsta de peste 1 an, de obicei este virală, unicul agent etiologic bacterian implicat în boală fiind streptococul beta hemolitic de grup A. În faringita virală, semnele clinice sunt reprezentate de febra moderată (sub 39 grade), lipsa apetitului alimentar, dureri în gât, tuse sau răgușeală. Faringita streptococică (bacteriană) se manifestă cu febră înaltă (peste 39 grade), odinofagie (durere la înghițit), amigdale inflamate (roșii) și adenopatii laterocervicale. Conduita terapeutică este diferită în cele două forme de boală, faringita bacteriană necesitând întotdeauna antibioterapie, pe lângă medicația suportivă (antitermice și antiiflamatoare).
Otita acută medie reprezintă inflamația bacteriană a urechii medii, a cărei evoluție spontană, în absența tratamentului este spre supurație și perforație a timpanului. Este o complicație frecventă a rinofaringitei și faringitei acute, în etiologia bolii principalul agent cauzator fiind Streptococus pneumoniae (Pneumococ). Semnele de otită acută la copilul peste 2 ani sunt: durerea (otalgia - care este extrem de intensă, trezește copilul din somn), febra înaltă și diminuarea auzului. La sugar semnele sunt nespecifice: modificarea stării generale, agitație, plâns neobișnuit, refuzul alimentației, uneori vărsături și scaune diareice. Pentru diagnosticul corect, este necesar consultul medicului ORL-ist pediatru, iar tratamentul presupune antibioterapie. În unele cazuri, tratamentul antibiotic nu rezolvă otita, pentru vindecare fiind necesară o intervenție chirurgicală: drenarea secreției purulente din casa timpanului prin timpanocenteza/timpanostomie cu plasarea unui tub de drenaj.
Pentru prevenția otitei acute medii purulente sunt importante tratamentul corect al rinofaringitei, dar și vaccinarea împotriva Pneumococului, încă din perioada de sugar.
Laringita acută catarală este o boală infecțioasă virală, frecvent întâlnită la sugar și copilul mic. Simptomele specifice bolii sunt: disfonie (răgușeală), tuse lătrătoare, stridor inspirator. Boala este de obicei ușoară, durează 3-4 zile, dar în cazul sugarilor există riscul de sufocare, motiv pentru care este obligatoriu consultul pediatric. Boală a căilor aeriene inferioare, epiglotita acută este o afecțiune cu evoluție potențial dramatică, asociind tipic pentru diagnostic febra înaltă, stridor și sialoree. Tratamentul în spital este o urgență, putând conduce, în absența măsurilor terapeutice specifice, la insuficiența respiratorie rapid progresivă.
Bronșiolita acută este o boală acută inflamatorie a căilor respiratorii de calibru mic, agentul etiologic cel mai frecvent implicat fiind virusul sincitial respirator. Este boala copilului sub 2 ani, manifestată la debut similar unei răceli obișnuite, dar care evoluează rapid cu tuse spastică, în accese, respirație dificilă, număr crescut al respirațiilor și wheezing (zgomot expirator pe care părinții îl aud în expir, asemănător unei pisici care toarce). Tratamentul bolii se face la domiciliu, hidratarea corectă a copilului și oxigenarea încăperii ajutând foarte mult, dar pediatrul poate recomanda și alte măsuri terapeutice: administrarea de medicamente sub formă de aerosoli, antitermice, aspirarea secrețiilor, antiinflamatoare. Nu se recomandă sirop de tuse copilului cu vârsta sub 2 ani. Formele mai grave sunt întâlnite la sugarul sub 6 luni și acestea necesită frecvent spitalizare.
Dr. Irina Costache, medic specialist pediatru
Sursa: reginamaria.ro, foto simbol: totuldespremame.ro