Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

S-a născut primul copil din Europa cu microcefalie cauzată de virusul Zika

S-a născut primul copil din Europa cu microcefalie cauzată de virusul Zika

O femeie infectată cu Zika în cursul unei călătorii în America Latină a născut un copil cu microcefalie și alte malformații, potrivit libertatea.ro.

Este vorba despre primul caz de microcefalie cauzată de Zika în Europa. Femeia a născut în Barcelona și a știut că este purtătoare a virusului, însă a refuzat să avorteze.

„Bebeluşul este bine din punct de vedere clinic, funcţiile sale vitale sunt normale şi stabile. Bebeluşul are o circumferinţă craniană mai mică decât normal şi este afectat de microcefalie”, a declarat directorul serviciului de neonatologie al spitalului Vall d’Hebron, Felix Castillo.

În Spania au fost confirmate 190 de cazuri de Zika. În 26 dintre acestea este vorba despre femei care erau însărcinate în momentul în care li s-au prelevat probe pentru analize.

Zika se transmite în general prin intermediul înțepăturii de tânțar infectat. Atunci când un tânțar intra în contact cu o persoană infectată, insecta se infectează și ea și devine purtătoare. Au fost, însă, confirmate și cazuri de transmitere pe cale sexuală, ca și prin transfuzii de sânge. În fiecare caz confirmat până acum, un bărbat care a călătorit în regiunile afectate de Zika a transmis virusul către parteneră, însă nu se știe încă dacă femeia poate transmite virusul bărbatului.

 

Foto: agerpres.ro, qmagazine.ro

Share:

Articole recomandate