TOP 10 copii supradotați care au uluit lumea
- 2015-12-31
- 6103
Copiii-minune i-au impresionat întodeauna pe adulți, devenind adesea obiectul admirației perplexe a celor din jur. Vedeți mai jos o listă a celor mai inteligenți copii ai secolului XX și XXI, clasament realizat de Wonderlist.
10. Priyanshi Somani - considearată un adevărat calculator uman, după ce a doborât numeroase recorduri mondiale.
A început să studieze mental matematica la vârsta de șase ani. În 2010, la vârsta de unsprezece, Somani a fost cel mai tânăr participant la Cupa Mondială a Calculelor Mentale. Nu numai ca a câștigat competiția, dar până în prezent ea este, de asemenea, singurul participant care a obținut o precizie de 100%, în adunare, înmulțire și rădăcini pătrate.
9. Elaina Smith: realizează o emisiune de radio și dă sfaturi pentru viață, la doar 7 ani
O femeie care fusese părăsită de partenerul ei a sunat la un post de radio britanic, cerând un sfat: cum să depășească starea de nefericire în care se găsea? Elaina Smith a sunat și ea, la rândul ei, pentru a-i răspunde ascultătoarei: a sfătuit-o să meargă la bowling cu prietenii și să bea o cană cu lapte cald. Postul de radio i-a oferit, la scurt timp, o slujbă, astfel încât acum Elaina, care are doar 7 ani, dă sfaturi de viață – pline de atâta bun-simț, încât ai zice că are o grămadă de experiență.
8. Michael Kevin Kearney: absolvent de colegiu la 10 ani
A rostit primele cuvinte la 4 luni, iar la 6 luni i-ar fi spus doctorului pediatru "Am o infecție la urechea stângă". La 4 ani, a obținut un scor maxim la testul pentru admiterea la cursurile de matematică pentru copii supradotați ale Universității Johns Hopkins din SUA; a terminat liceul la 6 ani și studiile universitare la 10, deținând recordul de cel mai tânăr absolvent de studii superioare. În 2008, la vârsta de 24 de ani, a devenit faimos câștigând marele premiu de 1 milion de dolari la un joc-concurs de cultură generală, numit Gold Rush.
7. Fabiano Luigi Caruana: copil-minune al șahului
Fabiano Luigi Caruana, născut în 1992, a dobândit, în 2007, titlul de Mare Maestru al acestui sport al minții. Avea 14 ani, 11 luni și 20 zile și devenea, astfel, cel mai tânăr Mare Maestru șahist.
6. Saul Aaron Kripke, liceanul care a fost invitat să predea la Harvard
Născut în SUA, în 1940, a început să studieze, în clasa a patra, algebra, iar până la sfârșitul cursurilor gimnaziale stăpânea deja geometria și calculul avansat și s-a apucat de filosofie. Era încă adolescent, când a publicat câteva lucrări în domeniul logicii modale, care reprezentau o revoluție în acest domeniu. În urma publicării acestor studii, a primit de la Universitatea Harvard o scrisoare cuprinzând o ofertă pentru o slujbă în cadrul prestigioasei instituții. A refuzat oferta, explicând conducerii universității că mama lui e de părere că ar trebui să termine mai întâi liceul. Dupa ce l-a absolvit, s-a înscris, în cele din urmă, la Harvard. Este laureat al Premiului Schock, echivalentul, în filosofie, al Premiului Nobel și este considerat cel mai mare filosof în viață.
5. Aelita Andre: pictorița în vârstă de 2 ani, ale cărei lucrări au fost expuse într-o galerie de artă
Povestea ei e deja celebră în Australia: un fotograf i-a arătat picturile realizate de Aelita (care avea mai puțin de doi ani) directorului unei mari galerii de artă din Melbourne și l-a întrebat pe acesta dacă ar dori s-o reprezinte pe artistă. Directorul, (care nu știa nimic despre vârsta autoarei lucrărilor) a fost încântat de picturile abstracte pe care le văzuse și a acceptat să le expună în galeria sa.
4. Cleopatra Stratan: la 3 ani, câștiga 1.000 euro pentru un cântec
Născută în 2002, e cel mai tânăr artist care: a dobândit un adevărat succes comercial ( în 2006, cu albumul “La vârsta de trei ani”); a cântat live timp de două ore, în fața unui public numeros; a primit un premiu MTV; și-a văzut unul dintre cântece ajungând pe locul întâi in clasamentul unei țări (faimosul “Ghiță”, #1 hit in Romanian Singles Chart). Și e considerată cea mai bine platită cântăreață tânără.
3. Akrit Jaswal: cel mai tânăr chirurg al lumii
Lumea a aflat despre acest tânar indian în anul 2000, când la vârsta de 7 ani, a efectuat o complicată procedură chirurgicală: a refăcut mâna unei fetițe indiene care suferise arsuri grave, în urma cărora degetele unei mâini rămăseseră lipite între ele. Akrit Jaswal, care nu avea nici un fel de pregătire în chirurgie, a reușit să separe degetele fetiței și să redea mobilitatea mâinii. Akrit Jaswal și–a pus inteligența lui uimitoare în slujba medicinei, fiind în prezent student la Colegiul Chandigarh și cel mai tânăr student admis vreodată la o universitate indiană.
2. Gregory R Smith, care la vârsta de 14 luni a reuşit să memoreze şi să recite cărţi de copii.
S-a născut în 1990, în SUA. La doi ani știa deja să citească, iar la 10 ani, a fost admis la universitate. Dar Gregory nu se mulțumește să acumuleze cunoștințe, ci călătorește prin lume, militând pentru pace și pentru drepturile copiilor. A înființat International Youth Advocates, o organizație care promovează cauza păcii și cooperarea între tinerii din întreaga lume. Pentru activitatea sa, a fost de 4 ori nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace.
1. Kim Ung-Yong: cel mai inteligent om din lume
Kim Ung-Yong s-a născut în 1962 și și-a dovedit repede inzestrările neobișnuite. Dotat pentru matematică și fizică și, totodată, cu aptitudini extraordinare pentru învățarea limbilor străine, la 4 ani era deja în stare să citească în coreană, japoneză, engleză și germană, iar la 5 ani, rezolva probleme complicate de matematică, folosind calculul diferențial și integralele. A învățat apoi și spaniola, vietnameza, tagalog (o limbă vorbită în Filipine). De la 4 până la 6 ani, a audiat, cu permisiune specială, cursurile facultății de fizică a Universității din Hanyang. La 7 ani a fost chemat de NASA în SUA, unde a studiat în continuare fizica, lucrând într-un laborator de cercetări al NASA și obținându-și prima diplomă de doctorat la 15 ani. Guinness Book of World records l-a desemnat pe Kim Ung-Yong "cel mai inteligent om de pe planetă", coeficientul său de inteligență fiind estimat la 210.