Odoraș.

Odoraș.

Akadika 1+1 cadou

Top 3 probleme de sănătate la copii provocate de consumul zahărului

Top 3 probleme de sănătate la copii provocate de consumul zahărului

Nu este zi în care copiii să nu dorească „ceva dulce”. Sursele naturale precum fructe proaspete, miere, deserturi făcute în casă sunt de preferat dulciurilor concentrate şi conservelor de fructe din comerţ precum gem, dulceaţă, marmeladă, compot care abundă în zahăr. Asociaţia Pro Consumatori din România şi medicul nutriţionist Dumitru Bălan explică de ce zahărul în exces este dăunător în alimentaţia copiilor şi de ce majoritatea conservelor din fructe din comerţ – dulceaţă, compot, gem – nu reprezintă o alegere echilibrată.

1. Dereglarea metabolismului calciului

Cei mici se îmbolnăvesc din această cauză şi au dinţii stricaţi de timpuriu. Studiile arată că zahărul adăugat în timpul preparării produselor destinate copiilor reprezintă cauza numărul unu în apariţia cariilor.

2. Obezitatea

Este cea mai răspândită afecţiune provocată de consumul excesiv de zahăr. Deşi zahărul nu este bogat în calorii, consumat în exces, poate afecta sistemul hormonal, ducând la creşterea apetitului, mărirea ţesutului adipos. În Europa, 1 din 3 tineri cu vârsta peste 11 ani este supraponderal sau obez.

3. Diabetul

Consumul de zahăr şi de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantităţi mari de zaharoză, începe să nu mai funcţioneze la parametri normali. Aşa apare diabetul. Acesta generează complicaţii grave în organism.

 

Atenţie la alimentele cu „zahăr ascuns”!

Un lucru deosebit de grav este adaosul de zahăr care poate fi găsit în diverse sortimente de mâncare şi cel mai grav, şi în mâncărurile destinate copiilor. Foarte important este să citiţi etichetele produselor, pentru a studia conţinutul lor de zahăr. Ingrediente precum fructoză din sirop de porumb, folosite ca îndulcitori, fac din produsele „naturale” adevărate bombe în alimentaţia copiilor. Alte ingrediente în care este „ascuns” zahărul sunt: fructoza, siropul de malţ, extractul de malţ, siropul de porumb, melasa, zahărul brun, zaharoza, malţul de orez, agava. Toate acestea reprezintă îndulcitori artificiali adăugaţi în produsele destinate copiilor și care dăunează sănătăţii lor.

La copii, consumul frecvent de alimente bogate în zahăr influenţează procesele de creştere şi duce la apariţia rahitismului şi a fragilităţii osoase, declanşează pubertatea prematură şi generează probleme de comportament (scăderea voinţei, predispunere la violenţă, scăderea capacităţii de concentrare etc.).

 „Dulceţurile şi compoturile regăsite pe majoritatea rafturilor noastre conţin o cantitate importantă de zahăr, acest ingredient cântărind în majoritatea situaţiilor peste 30% din greutatea produsului comercializat. Cu alte cuvinte, sunt adăugate aprox. 6 linguriţe de zahăr la o cantitate de 100 de grame de dulceaţă. Par puţine, dar dacă mă raportez la structura alimentelor pe care le consumi zi de zi, atunci situaţia începe să devină cu adevărat îngrijorătoare” avertizează nutriţionistul Dumitru Bălan.

La fel, compotul de fructe îndulcit cu zahăr prezintă riscuri mari pentru sănătatea noastră, raţionamentul fiind extrem de simplu. „De obicei, nu prea reuşim să consumăm un borcan întreg de dulceaţă într-o singură zi, însă sunt sigur că nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul compoturilor, un borcan cântărind aprox. 750 ml. Vă sfătuiesc să vă opriţi la borcanele cu dulceaţă, gem, compot ce nu au zahăr adăugat”, mai spune nutriţionistul.

 

Sursa: csid.ro; topsante.com

Share:

Articole recomandate