Top 5 greșeli frecvente în procesul de călire a copilului
- 2018-07-11
- 5218
Călirea organismului unui copil este foarte importantă deoarece îl ajută pe viitor să reziste mai bine răcelilor și virozelor. Dar aceste proceduri trebuie făcute corect, în caz contrar vor trezi repulsie copilului, ceea ce-l va stresa în loc să-l ajute, sau chiar pot să-i facă mai mult rău decât bine făcându-l să răcească mai des anume din cauza călirii inadecvate.
În articol găsiți 5 greșeli frecvente pe care le fac părinții atunci când încearcă să-și călească piciul.
1. Începutul prea activ
Unii părinți în încercarea lor de a crește un copil sănătos pot comite o greșeală mare – încep prea repede și prea activ să-l călească. Dacă ați decis să vă căliți copilul abia născut, atunci vă spunem că e mai bine să așteptați măcar 2 săptămâni de la naștere și să începeți treptat, primele 3 luni cel mai bine e să-i faceți băi de aer, adică atunci când schimbați scutecul micuțului să-l lăsați câteva minute gol, iar camera în care vă aflați trebuie să fie bine aerisită și temperatura nu mai joasă de 23 de grade Celsius. Deja din a treia lună de viață puteți începe procedurile de frecare cu un textil uscat și apoi umed. Primele săptămâni se recomandă să frecați corpul micuțului cu un material uscat până când i se înroșește pielea, apoi, când se acomodează, să treceți la procedurile cu apă și să-i ștergeți piciorușele, mânuțele, burtica, spatele cu o textilă umedă.
Apropo, una dintre cele mai bune metode de călire a copiilor este mersul desculț, plus că aceasta mai asigură și un fel de masaj pentru anumite puncte biologice din talpă și duce la dezvoltarea și funcționarea armonioasă a organelor interne.
2. Trecerea prea rapidă la apă mai rece și băițe de aer prea îndelungate
Mulți părinți nu au răbdare să respecte procedurile de călire și trec mult prea repede la apă mai rece sau la o perioadă mai lungă cât copilul face băițe de aer, adică stă gol mai mult de 5-10 minute. Specialiștii recomandă călire treptată. Copilul de până la 6 luni să nu stea gol mai mult de 5 minute, iar după 6 luni se poate până la 10 minute. Însă el nu trebuie să ajungă cu piele de găină cât îi organizați băița de aer. Pentru a-l ajuta puteți să-i faceți masaj în această perioadă sau gimnastică.
Iar când îi ștergeți corpul cu apă e bine să începeți de la temperatura de 35-36 de grade, iar abia peste o săptămână să o scădeți până la 33 de grade. În fiecare lună scădeți cu 1 grad, dar nu mai jos de 30 de grade. Procedura să dureze 2-4 minute.
3. Procedurile de călire nu sunt făcute regulat
Pentru o călire corectă și dezvoltarea imunității, procedurile trebuie făcute regulat. Când copilul este mic tot procesul de rezistență la temperaturile mai reci, stabilit prin călire, nu mai este eficient dacă există o pauză de 5-7 zile dintre proceduri.
4. Renunțarea la procedurile de călire atunci când afară se face frig
Când vine toamna și apoi iarna nu trebuie să renunțați la călirea micuțului, pur și simplu să schimbați nițel procedurile. Vara se potrivesc băițele de aer în casă și mersul desculț prin iarbă, iar toamna și iarna ștergerea cu apă răcoroasă și plimbări mai îndelungate, căci aer curat și rece la fel ajută organismul să-și întărească imunitatea.
5. Călire cu orice preț
Da, călirea este o procedură foarte utilă și sănătoasă, dar copilul trebuie să-și dorească aceasta. Dacă nu ați făcut-o din fragedă copilărie, iar acum piciul se împotrivește, nu o faceți cu orice preț ci încercați să-l motivați prin exemplul propriu.
Informații și foto: parents.ru