De ce nu e bine pentru dezvoltarea copilului să aibă părinți hiperprotectori
- 2022-02-01
- 1354
Problema educației și a siguranței copilului este cu atât mai importantă în ziua de astăzi cu cât pericolele par că se înmulțesc pe zi ce trece. Fiecare părinte ar dori să își păstreze copilul sănătos, ferit de amenințări și să îi ofere cea mai bună educație. Problema este că linia dintre echilibru și exagerare este una fină și mulți dintre părinți ajung să treacă din rolul de părinți grijulii în rolul de părinți anxioși sau părinți hiperprotectori, scris csid.ro
Este bine de precizat de la bun început că unul dintre rolurile părinților este de a pune limite. Copilul este o făptură care dorește permanent să cunoască lucruri noi, să experimenteze noi senzații, să simtă noi emoții. Acest lucru poate fi periculos pentru el și părinții pot ajunge foarte ușor în situația de a fi panicați cu privire la activitățile pe care doresc copiii să le experimenteze.
A traversa strada singur printr-un loc nemarcat, a merge câteva străzi mai departe să se joace sau a se juca într-un mod în care s-ar putea accidenta sunt acțiuni care ar putea înspăimânta orice părinte cu un copil de 4-5 ani.
Este normal ca un părinte să vrea să își protejeze copilul, însă diferența dintre a face bine copilului și a face rău este una sensibilă. Părintele îi face bine când îi limitează impulsurile, când îl oprește și îi oferă un ghidaj despre ceea ce înseamnă un comportament pro-social, dar îi poate face rău dacă aceste limitări se transformă în constrângeri care îi opresc dorința de cunoaștere și libertatea copilului.
De ce e important să-i explici copilului motivul interdicției
Un punct important care face diferența dintre un stil autoritar sau hiperprotector de parenting și unul sănătos este explicația.
Este important să îi oferi copilului o explicație pentru restricția impusă, să îl ajuți să înțeleagă nu doar interdicția, ci și motivul ei. Este important să înțeleagă cum te simți tu și ce anume te înspăimântă.
În momentul în care controlul parental este mult prea strict, iar anxietățile părinților ajung să îi îngrădească libertatea copilului, cel mic va simți că tendințele sale sunt greșite și că este interzis să simtă o anumită emoție.
Citește continuarea pe csid.ro
Sursă foto: copilul.ro