Cum să vopsești ouăle în mod natural, împreună cu cei mici
- 2024-05-01
- 1141
Mâine este Joia Mare și, conform tradițiilor, vopsim ouăle pe care le vom ciocni în Ziua Învierii - de altfel bucurie mare pentru copiii noștri, care de-abia așteaptă să își bage mânuțele în tot felul de culori. Și pentru că majoritatea dintre noi își dorește să opteze pentru naturalețe, vă recomandăm câteva strategii de a colora ouăle folosindu-ne de ingrediente naturale, fără să mai fiți nevoie să optați pentru tot felul de coloranți alimentari!
Ca să vopsești ouăle în diverse culori, tot ceea ce trebuie să faci este să adaugi în apa cu oțet în care le fierbi și alte ingrediente, în funcție de culoarea pe care vrei să o obții. Poți încerca următoarele:
Roșu-cărămiziu: adaugi 3 linguri de boia de ardei sau chiar mai mult de atât, într-un litru de apă.
Maroniu: se folosește un litru de cafea tare, pus apă suficient cât să acopere ouăle.
Roz deschis: suc de merișoare - pui cât mai mult, pentru a acoperi bine ouăle.
Albastru-gri, cu suc de struguri roșii: adaugi cam jumătate din cât este cantitatea de lichid (apă cu oțet) din oală
Verde, cu spanac: adaugi în apă cam 4 căni de frunze de spanac.
Violet, cu vin roșu: pui în oala în care vopsești ouăle vin ca atare sau diluat cu apă
Galben deschis, cu coajă de portocală: Pune coaja de la 6 portocale în apa cu oțet în care fierbi ouăle, pentru a obține o nuanță de galben deschis.
Ouă cu model: După ce fieri ouăle în apă simplă, curată, pune-le în ciorapi de nylon, alături de coji de ceapă sau frunze de ștevie sau de spanac, și mai dă-le un clocot, fie în apă simplă, fie în apă colorată.
O altă idee este să aplicăm ceară de albine încălzită prealabil în diverse modele, cu ajutorul unui beţisor, iar după ce ceara s-a uscat introducem fiecare ou în vasul cu vopsea roşie. Ceara se îndepărtează foarte uşor și rămâne modelul desenat.
Bonus. Trucuri pentru o culoare strălucitoare:
- Alegerea ouălor – Recomandat este să folosiți ouă de țară proaspete, cu coaja mai albă.
- Degresarea ouălor – Nu doar din motive de igienă, ci și estetice. Ouăle trebuie spălate bine, cu detergent de vase, iar apoi clătite și lăsate să se usuce. Vopseaua naturală sau chimică va adera mai bine la coaja lor.
- Ștergerea ouălor cu șervețel îmbibat în ulei – După vopsire, o metodă excelentă pentru obținerea unei culori strălucitoare este ștergerea ouălor cu o bucată de cârpă sau de vată înmuiată în ulei. Aceasta va face ouăle colorate de Paște să strălucească