Odoraș.

Odoraș.

Linex

Atenție! Medicamente permise și interzise în timpul alăptării

Atenție! Medicamente permise și interzise în timpul alăptării

Dacă vrei să iei un medicament în timp ce alăptezi, trebuie să te gândești în ce fel poate afecta bebelușul sau abilitatea corpului de a produce lapte. Deși multe medicamente sunt sigure dacă sunt administrate în timpul alăptării, întotdeauna ar trebui să ceri sfatul medicului pentru orice pastilă, supliment sau remediu din plante. Unele lucruri care sunt sigure în timpul sarcinii, nu sunt neapărat sigure de administrat și în timpul alăptării.

Ar trebui să iei medicamente dacă într-adevăr ai nevoie de ele și ar trebui să iei cea mai mică doză posibilă pentru cel mai scurt timp posibil, întotdeauna urmând instrucțiunile medicului.

În general, majoritatea medicamentelor care se aplică pe piele, se inhalează (cum ar fi tratamentul pentru astm) sau se aplică pe ochi sau nas, sunt sigure pentru femeile care alăptează.

Majoritatea vaccinurilor sunt sigure, precum și medicamentele ce sunt prescrise nou-născuților.

Dacă, după analiza asupra riscurilor și beneficiilor, decizia este de a alăpta în timpul tratamentului cu medicamente, va trebui să monitorizezi atent bebelușul pentru a observa potențialele efecte adverse.

Alte medicamente au un grad ridicat de risc și, de obicei nu se administrează în același timp cu alăptatul, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie. Acestea sunt de obicei medicamentele anti cancer, unele imuno supresoare, alcaloizi din ergot, aur, unele medicamente radio active și unele anti convulsive. Dacă este inevitabilă decizia de a lua un medicament de mare risc, va trebui să ceri sfatul clar al medicului cu privire la alăptare.

Bebelușul va fi afectat de medicamentele pe care mi le administrez?

Aproape toate medicamentele ajung în laptele matern. Cantitatea de substanțe din medicamente la care bebelușul este expus depinde de mai mulți factori precum dozajul, când și cât de des se administrează medicamentul și cât de repede se metabolizează în organismul mamei.

În plus, chiar dacă medicamentele care se administrează pe piele sau se inhalează sunt sigure, aceleași substanțe administrate oral pot ridica anumite riscuri. În plus, medicamentele aplicate direct pe mamelon înainte de alăptare pot fi extrem de dăunătoare pentru copil. Pericolul la care se supune copilul depinde și de vârsta acestuia. Majoritatea rapoartelor venite despre bebeluși care au suferit în urma tratamentului medicamentos al mamelor, viza copiii mai mici de șase luni. Nou-născuții și prematurii reprezintă cel mai mare risc.

Medicamentele pot reduce capacitatea de a produce lapte?

Mamele care alăptează ar trebui să fie mereu atente la producția lor de lapte, chiar și atunci când apar diferențe subtile. Unele medicamente pot scădea producția de lapte:

–          antihistaminele

–          sedativele

–          unele decongestionante

–          unele medicamente pentru scăderea în greutate

–          diureticele

–          medicamentele ce conțin doze foarte mari de vitamina B6

–          contraceptivele hormonale ce conțin estrogen.

Creșterea în greutate și dezvoltarea sugarului este direct asociată cu producția de lapte: schimbări minore în producția de lapte pot duce la complicații de creștere majore.

Medicamente ce se eliberează fără prescripție medicale nu sunt mai sigure decât cele pentru care este nevoie de rețetă. Iar la această categorie a medicamentelor fără rețetă intră și remediile naturale sau pe bază de plante.

 

Sursa: totuldespremame.ro; kp.ua

Share:

Articole recomandate