Care este perioada optimă pentru alăptare și ce contraindicații o pot împiedica
- 2018-09-14
- 2934
Un bebeluş hrănit la sân este un bebeluş cu şanse maxime să se dezvolte sănătos. De aceea, specialiştii încurajează mamele să nu ocolească una dintre cele mai importante atuuri ale unei imunităţi performante pe termen lung: hrănirea la sân. Medicul Ruxandra Pleşea explică pe larg, într-un interviu pentru portalul „Ce se-ntâmplă doctore?”, care este perioada optimă de alăptare, dar și care sunt contraindicațiile ce o pot împiedica.
Medicul spune că alăptarea este indicată minimum 6 luni, însă este ideal să se continue până la 2 ani.
Dr. Ruxandra Pleşea: „Primul obstacol este „mindsetul” mamei, abordarea sa; dacă apar teama, anxietatea, gândul că „eu nu am lapte”, atunci deja exista un blocaj psihologic. Sunt extrem de puţine situaţiile în care mama nu are lapte îndeajuns. De regulă, fiecare mamă are lapte şi ar trebui să creadă foarte puternic în acest lucru firesc. Apoi, pot fi obstacole ce ţin de starea fizică; dacă dieta este dezechilibrată, foarte săracă în calorii şi nutrienţi, dacă mama nu este odihnită, dacă traversează o perioada de stres psihoemoţional şi supărare, atunci alăptatul poate fi tulburat”.
Care sunt situaţiile medicale care împiedică alăptarea?
a. În cazul anumitor tratamente pe care mama trebuie să le urmeze - în cursul tratamentelor medicamentoase sunt substanţe ce trec în laptele matern şi sunt nesigure sau micşorează producţia de lapte matern. Tratamentele chimioterapice, antiretrovirale, radioactive, psihiatrice nu sunt compatibile cu alăptarea. Dacă tratamentul este temporar, se pot face stocuri de lapte matern, la congelator, cu ajutorul pompelor speciale, iar apoi alăptatul poate fi reluat. De asemenea, dacă mama a urmat tratamente radioterapice, în special pentru cancerul de sân, nu va alăpta.
b. Într-un foarte mic procent, sunt femei ce nu pot produce o cantitate normală de lapte – acestea au sâni hipoplazici, din cauza anumitor patologii precum sindromul de ovar polichistic, hipotiroidism, mastectomie. În astfel de cazuri, se completează alăptarea cu formule de lapte praf;
c. Dependenţă de substanţe ilegale, alcoolism;
d. În cursul anumitor boli infecțioase: HIV, HTLV ,tuberculoza activă, herpes al sânului cu leziuni active etc.;
e. Condiţii ale bebelușului ce împiedică alăptarea: boli rare metabolice genetice - galactozemia, fenilcetonurie - este permisă alăptarea în cantitate mică, defecte palatale.
Sursa: csid.ro; happy-pregnancy.com