Cât mănâncă un bebeluș și cum știi dacă e suficient pentru a crește sănătos
- 2022-02-04
- 3021
Cât mănâncă un bebeluș? Este întrebarea care le macină pe mămici imediat după naștere, mai ales dacă observă că micuțul adoarme repede la sân sau respinge imediat biberonul, dacă e hrănit cu lapte praf. Pentru a le ajuta pe mămici să evalueze corect dacă bebelușul lor mănâncă atât cât îi este necesar pentru a crește sănătos, am căutat răspunsurile corecte la această întrebare consultând surse autorizate din domeniul medical, transmite totuldespremame.ro
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția asupra importanței alimentării corecte a copiilor în primii ani de viață, precizând că aceasta le poate influența ulterior dezvoltarea fizică și psihică, rezistența la boli și chiar performanțele școlare. Conform OMS, cea mai bună hrană pentru nou născut o reprezintă laptele mamei, pe care ar trebui să îl consume, exclusiv, până la vârsta de șase luni. Apoi, se introduc în alimentație, în cantități corecte, alte produse bogate în elemente nutritive.
„Un nou născut care primește suficient lapte matern are, de obicei, între două și cinci scaune pe zi, dar poate să aibă și numai unul sau două. Pentru unii nou-născuți e posibil ca normalitatea să însemne să treacă două, până la trei zile fără niciun scaun, dar nu înainte de vârsta de o lună sau două luni. Dacă un copil alăptat are scaune rare în primele două luni de viață, poate însemna că nu primește suficient lapte”, a spus Dr. William Sears, întemeietor al conceptului attachment pareting.
Proba scutecului ud
Dr. Sears mai spune că în primele șase săptămâni de la naștere un bebeluș suge, în medie, la fiecare două ore. El recomandă mamelor să îi permită celui mic să stea la sân când vrea și cât vrea. Pentru a ști dacă mănâncă suficient, mamele se pot ghida după numărul de scutece ude pe care le schimbă zilnic. Un bebeluș care primește suficient lapte udă, în medie, patru-șase scutece de unică folosință pe zi sau șase-opt scutece textile.
Cât timp trebuie să stea bebelușul la sân pentru a se sătura?
Studiile recente arată că alăptarea nu se face după ceas și că bebelușul trebuie lăsat la sân exact atât cât dorește. Alăptarea la cerere înseamnă să respecți nevoile copilului și să îl lași pe el să aleagă frecvența și durata meselor. În situația în care micuțul adoarme în timp ce suge (iar acest lucru se întâmplă frecvent), nu îl trezi pentru a-l muta la celălalt sân. Lasă-l să-și facă somnul, iar la masa următoare oferă-i prima dată sânul mai plin.
Care sunt semnele care îți arată că bebelușului îi este foame?
Un bebeluș care vrea să fie hrănit va plânge. Aceasta este modalitatea pe care o are la îndemână pentru a arăta că are o nevoie. Ideal ar fi să îl urmărești și să fii atentă la semnele pe care le dă pentru a nu ajunge să îi fie foarte foame.
Un bebeluș căruia îi este foame îți va da următoarele semne:
- Își va linge buzele.
- Va scoate limba mai des decât de obicei.
- Își mișcă la dreapta și la stânga capul în căutarea sânului.
- Își bagă mâna în gură în mod frecvent.
- Stă cu gura deschisă.
- Este agitat.
- Bagă în gură tot ce poate.
Cât trebuie să ia în greutate copilul în prima lună?
Un alt indicator util în aprecierea hrănirii corecte este greutatea. În prima săptămână, bebelușii pierd 170- 280 de grame, urmând ca în următoarele săptămâni să ia 115-200 de grame/ săptămână, apoi 450-900 de grame pe lună în primele șase luni. Din luna a șaptea și până la vârsta de un an, micuții trebuie să ia în jur de 450 de grame pe lună.
Cât mănâncă un bebeluș hrănit cu lapte praf?
În cazul bebelușilor hrăniți cu lapte praf, mamele știu exact cât mănâncă. Orientativ, conform dr. Sears, în prima săptămână de viață micuții vor mânca 30- 60 de ml la fiecare masă. Tot orientativ, cantitățile de care are nevoie cel mic sunt următoarele:
Nou-născut: 30-60 de ml la fiecare masă
Bebeluș de 1-2 luni: 90-120 de ml la fiecare masă
Bebeluș de 2-6 luni: 120-180 de ml la fiecare masă
Bebeluș de 6-12 luni: până la 240 de ml la fiecare masă
Țineți cont de faptul că aceste cantități sunt calculate în așa fel încât să satisfacă cerințele nutriționale de bază. Bebelușii au însă ritmuri de creștere diferite, metabolism diferit, apetit diferit etc, așa că ceea ce mănâncă efectiv poate fi mai mult sau mai puțin față de recomandările de mai sus.
Cum știu dacă un bebeluș hrănit cu lapte praf mănâncă destul?
Un bebeluș hrănit cu lapte praf care mănâncă prea puțin ia greu în greutate mai puțin, urinează puțin, are pielea cutată (ca și cum ar atârna) și plânge constant.
În cazul în care mănâncă prea mult, semnele care arată acest lucru sunt următoarele:
- scuipă sau vomită imediat după masă,
- are dureri de burtă similare colicilor (își ridică picioarele și are abdomenul tensionat după masă),
- ia prea mult în greutate.
Când trebuie suplimentată alimentația cu lapte praf?
Teoretic, în alăptare funcționează principiul cerere-ofertă, iar sânii produc exact atât lapte cât îi este necesar copilului, atâta timp cât micuțul este pus frecvent la sâni. Însă lucrurile nu merg întotdeauna ca la carte, iar uneori poți avea impresia că bebelușul nu mănâncă destul. Pune-l mai des la sân, asigură-te că e atașat cum trebuie și că poziția de alăptat este cea potrivită pentru el.
În cazul în care alăptarea îți dă totuși bătăi de cap, ia legătura cu un consultant care să te ghideze, iar el îți va recomanda ce să faci pentru a te asigura că micuțul e bine atașat la sân și mănâncă cât trebuie. De asemenea, ține în permanență legătura cu pediatrul copilului și du-l regulat la control, mai ales dacă observi că are dureri, dacă e agitat, mănâncă prost și nu ia suficient în greutate..
Nu te grăbi să introduci laptele praf, dar nici nu ignora sfaturile specialiștilor dacă ei te îndrumă spre acest lucru. Există o serie de mituri despre alăptare și, probabil, vei avea parte de o serie de recomandări neavizate de la cei din jur. Tocmai de aceea, e important să te informezi din surse sigure și să apelezi la specialiști bine informați.
Sursa foto: Unica.ro