Cât timp durează alăptarea unui nou-născut?
- 2018-10-12
- 3922
Medicii propun ca micuţii să fie hrăniţi la cerere. Mamele sunt sfătuite să fie atente la semnele pe care bebeluşii le vor. De exemplu, dacă vor începe să caute cu gura sfârcul, să sugă degetele sau chiar să înceapă să plângă, înseamnă că a venit ora mesei. Este bine ca bebeluşii să fie alăptaţi cât mai des la început, astfel organismul mamei va fi stimulat să producă mai mult lapte.
În primele dăţi când bebeluşii sunt alăptaţi, mamele vor observa că aceştia nu sug mult timp (între 10-15 minute). Nu este un motiv de îngrijorare pentru că bebeluşii încep să deprindă reflexul de supt şi treptat creşte și cantitatea de lapte îngerat.
În primele săptămâni de la naştere, bebeluşii îşi formează un program al mesei. Masa va fi cerută la un interval de trei-patru ore, unii vor suge doar de la un sân, alţii se vor hrăni de la ambii sâni. Se recomandă mămicilor ca în momentul alăptării să le ofere micuţilor ambii sâni, astfel vor avea parte de laptele de „început”, dar şi de cel de „după”. Durata unei mese poate varia şi ea. În general, o masă a unui nou-născut durează în jur de 30 de minute.
În prima lună, cantitatea de lapte cerută de bebeluşi variază de la o săptămână la alta. În medie, un bebeluş va suge la sfârşitul primei săptămâni de viaţă în jur de 200 – 400 ml de lapte. La fiecare sfârşit de săptămână se mai adaugă la raţia lui încă 100 – 150 ml de lapte.
Cu timpul, bebeluşii vor cere mese mai dese şi mai de lungă durată, asta fiind nevoia unei cantităţi mai mare de lapte din cauza puseelor de creştere. Aceste pusee de creştere apar în primele zile şi la două săptămâni, în săptămânile 5-6, între luna a doua şi a treia, între luna a patra şi a şasea.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca bebeluşii să fie hrăniţi exclusiv cu lapte matern timp de șase luni şi apoi să se continue alăptarea, alături de diversificarea hranei până la vârsta de doi ani sau mai mult, în funcţie de dezvoltarea copilului.
Multe mămici aleg să întrerupă alăptarea în jurul vârstei de un an a bebeluşului. Bineînţeles că fiecare mamă va proceda cum va crede de cuviinţă. Însă conform unor studii, bebeluşii care beneficiază de alăptare după vârsta de un an au parte de mai multe avantaje, cum sunt: reducerea riscului de a face infecţii, ajută la dezvoltarea cognitivă, asigură cantitatea de nutrienţi în cazul în care bebeluşul a suferit de vreo boală etc.
Sursa: bebee.ro; 7ya.ru