Odoraș.

Odoraș.

Linex

Furia laptelui – cum poate fi prevenită și tratată

Furia laptelui – cum poate fi prevenită și tratată

Furia laptelui este un fenomen care apare în cele mai multe cazuri în a treia zi de alăptare, atunci când lactația începe să se instaleze. Iată în câteva rânduri ce înseamnă, cum se poate preveni și trata furia laptelui, cunoscută și ca febra laptelui.

Sâni angorjați, dureroși și pietroși = furia laptelui (sau febra laptelui)

Furia laptelui nu este provocată de laptele blocat în canale, ci de o creștere bruscă a vascularizării sânilor. Seamănă cu un edem vascular ce duce la fierbințeală și la mărirea sânilor mai mult de 24 de ore. Areola devine tare și dureroasă, iar bebelușul nu se mai poate atașa la sân. De aici apar și problemele de alăptare.

Ce semne și simptome are furia laptelui

Furia laptelui apare între zilele 3 și 5 după naștere și poate dura maximum 48 de ore dacă este tratată din timp, sau chiar 7-10 zile dacă e tratată prost. Iată cum se manifestă furia laptelui:
 
– Sânii sunt grei, tari, fierbinți, cu porțiuni întărite ca niște pietricele care pot ajunge chiar spre braț.
 
– Areola se simte tare la atingere, cu pielea lucioasă și fierbinte, iar sfârcul poate crește în diametru,  devine tare și îngreunează eliminarea laptelui. Unele mame acuză febră peste 38 și frisoane.

Tehnica drenajului limfatic

Procedura poate fi învățată rapid de la un consultant în lactație și poate fi făcută chiar de proaspătul tată care are o mai bună vizibilitate decât mama. Tehnica drenajului limfatic are ca scop detensionarea areolei pentru o atașare corectă a bebelușului la sân și să scoată eficient laptele din sân. Se înconjoară sânul cu degetele unul lângă altul presând timp de trei minute. Masajul se repetă între mese, cât de des simți că areola devine tare.

Alăptează des!

Alăptările dese în primele zile duc la o instalare a lactație fără probleme și reduce riscul angorjării sânilor. Kelly.com vorbește chiar despre o frecvență de supturi între 10 și 12 ori pe zi și insistă că nu există să alăptezi prea mult un bebeluș, ba chiar îl poți alăpta prea puțin dacă nu te informezi bine. Alăptează-l la primele semne de foame: mânuțe în guriță, freamăt. Nu aștepta să plângă sau să ți se întărească sânii, semn că ai prea mult lapte.

Trucuri de tratare și de prevenție

Imediat după naștere: 
– Furia laptelui poate fi prevenită în primele momente după naștere atunci când bebelușul este pus la sân pentru a instala lactația. Lactația se poate instala între 2 și 6 zile de la nașterea copilului.

– Copilul pus la sân frecvent, la cerere, fără suzetă între alăptări sau biberoane, și într-o poziție corectă de alăptare, este cel mai bun ajutor în a preveni angorjarea sânilor și, prin urmare, declanșarea furiei laptelui. Sânii vor produce atât lapte cât are copilul nevoie, la cerere, fără o suprastimulare care să ducă la dureri sau chiar la inflamații în timpul alăptării.

Înainte de alăptare:
– Masează ușor sânul dinspre piept spre sfârc înainte de mas copilului.

– Pune compresii călduțe pe sân, nu fierbinți, ca să nu întărească sânii și mai tare.
Dușurile călduțe de câteva minute ajută laptele să iasă mai ușor în cazul sânilor tari și deblochează canalele.

Cum îl ajutăm pe cel mic să sugă

– Dacă celui mic îi e greu să sugă pentru că sânii sunt prea tari și nu lasă laptele să imerseze, schimbă poziția sau mulge un pic de lapte cu mâna ca să detensionezi zona. Compresele  ușoare la temperatura camerei și masajele blânde în timpul suptului ajută mult la dezanjorgarea sânilor tari și fierbinți.

– Nu uita că gurița copilului e cea mai bună pompă!

Ce putem face între alăptări

– Mulge-te ușor cu mâna ca să mai detensionezi sânii.
– În caz că nu merge cu mâna, folosește o pompă electrică să scoți un pic de lapte, dar fără să insiști ca să nu produci mai mult lapte și să nu blochezi din nou canalele.
– Foarte utile sunt frunzele de varză  ușor zdrobite și așezate pe forma sânului. Ele conțin niște substanțe din familia taninilor care absorb excesul de căldură și reduc inflamația țesuturilor.
– Fă-ți „sandvici” din două tifoane pe care le ungi cu iaurt la temperatura camerei și pe care le așezi pe sâni.
– Majoritatea femeilor care au febra/furia laptelui acuză stare febrilă, sâni moi între mese și apoi întărirea lor bruscă. În multe cazuri, un antiinflamator ajută starea mamei, dar numai prescris de medic.

Furia laptelui nu durează mult! Totul va reveni la normal și bebelușul tău va suge eficient.

 

Sursa: totuldespremame.ro; sfatulparintilor.ro

Share:

Articole recomandate