Odoraș.

Odoraș.

Linex

Pași de urmat pentru eliminarea suplimentului de lapte praf și reobișnuirea copilului cu sânul

Pași de urmat pentru eliminarea suplimentului de lapte praf și reobișnuirea copilului cu sânul

Laura Șerban este o mămică care a reușit să își readucă bebeluşul la sân. Aceasta a povestit ce pași a urmat ca să ajungă din nou la alăptarea exclusivă la sân.

1. Regula numărul 1 rămâne că trebuie să hrănim bebelușul!
Eliminarea suplimentului de lapte praf trebuie să se facă TREPTAT, concomitent cu creșterea lactației, pentru a se evita deshidratarea și înfometarea bebelușului. Mamele trebuie să înțeleagă că dacă bebe primește o cantitate mare de supliment, sânii lor nu vor produce suficient lapte de azi pe mâine, ci este un proces de durată, care necesită multa răbdare, pași mici, fără termene, deadline-uri.


Creșterea lactației se face prin stimularea sânilor cât mai des posibil, asta însemnând prin suptul lui bebe (dacă acceptă sânul) și/sau prin exprimarea (mulsul) laptelui, manual și/sau cu pompa. Este indicat să se exprime „în gol” minim 5-10 min după ce nu mai iese nici o picătură de lapte. Cantitatea de lapte scoasă din sân este irelevantă (multe mămici nu scot nimic la pompă, dar alăptează de luni/ani de zile), stimularea sânilor este cea care contează. Astfel, organismul primește informația că este nevoie de lapte suplimentar și îl produce!

Ceaiurile (schinduf, chimen) și medicamentele de stimulare a lactației (Galafor) pot ajuta de asemenea. Dar problema este că de multe ori se apelează la acestea când nici măcar nu este nevoie. Tocmai de aceea recomandăm mamelor să nu ia medicamente decât sub monitorizarea unui consultant în alăptare. De fapt, orice mama care dorește să relacteze ar trebui să apeleze la ajutor de specialitate.

2. Diminuarea suplimentului:
Se recomandă că odată ce există minim 10-12 sesiuni de supt și/sau exprimat (muls) zilnic, să se înceapă scăderea suplimentului cu câte 10-30 ml odată la câteva zile (scădem din cantitatea totală zilnică, NU la fiecare masă!), practic pentru a da timp sânului să adapteze producția de lapte.


Asta înseamnă că trebuie să urmărim suplimentul oferit pe parcursul mai multor zile și să stabilim o medie (sau în cel mai rău caz, un maxim). Apoi începem să scădem. În zile bune scădem mai mult (30 ml), în zile mai puțin bune scădem mai puțin (10-20 ml) sau deloc (stagnăm). Ideal ar fi să nu se depășească niciodată cantitatea oferită în ziua precedentă.
Dacă suplimentul de lapte praf e în cantitate mare, nu este indicat să se renunțe brusc nici la biberon. Nu înainte de a fi găsit o alternativă care funcționează (alternative la biberon) : sns, seringă, căniță, Medela Soft Cup, linguriță.

Aceste alternative se oferă ori noaptea, când bebe e semi-adormit și deci mai puțin conștient de ceea ce se întâmplă, ori ziua când e treaz, dar vesel, odihnit, nici foarte înfometat, nici foarte sătul. Dacă e agitat, înfometat, dacă plânge, nici nu are rost să mai încercați, pentru că nu va coopera. Liniștim bebelușul, îl hrănim, ne liniștim și noi și încercăm un pic mai târziu. Sau în timpul nopții. Nu uitați: mama calmă = bebe calm.

3. Se pot oferi și porții mai mici de supliment

De exemplu, în loc de 2 porții de 120 ml, se pot oferi 4 porții de 60 ml. Desigur, întotdeauna este indicat ca înainte de oferirea suplimentului, bebe să fie pus la sân. Astfel i se face foame des, deci îl puneți mai des la sân.

Procesul de diminuare a suplimentului de lapte praf trebuie să se facă sub STRICTĂ monitorizare a INDICATORILOR.
Dacă fie și unul dintre ei nu e ok, ne punem un semn de întrebare. Poate însemna că ne mișcăm prea repede, că scoatem suplimentul prea brusc și în cazul acesta trebuie să încetinim procesul.

Nu ne necăjim, nu abandonăm lupta, ci pur și simplu respirăm adânc, ne înarmăm cu și mai multă răbdare și continuăm cu încredere.”

Adina Brănici, consultant în alăptare IBCLC:
„Dacă o mămică vrea sa elimine laptele praf, i se recomandă să țină non stop copilul la sân. Nu, nu e suficient acest lucru. Laptele praf nu se elimină brusc. Și sânul nu produce instant, magic cantități mari de lapte.
Nu putem spune asta unei mame al cărei bebe bea 700ml de lapte praf. Și nu e vorba strict de fix cantitatea de „700ml”. Să nu fiu înțeleasă greșit, ca numai de cantitatea asta e vorba.


Până nu i se spune mamei pas cu pas cum să facă un management corect al alăptării începând de la poziții, atașare, SNS cu lapte praf la sân/alte alternative compatibile cu alăptarea când nu merge SNS-ul, stimulente și/sau strategii de pompare când și dacă e cazul, și PÂNĂ nu crește lactația, NU se scoate nici 1ml de lapte praf.

Există o schemă de eliminare graduală în care se urmăresc toți indicatorii că primește suficient de la sân pe măsură ce scade laptele praf, înghițituri, urină/scaun și inclusiv greutatea.“
 

Sursa: alapteaza.com; static.copilul.ro

Share:

Articole recomandate