Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Cum îți dai seama dacă copilul are viermișori intestinali?

Cum îți dai seama dacă copilul are viermișori intestinali?

Viermișorii pot ajunge la bebeluși prin intermediul altor persoane, din cauza faptului că umblă desculți pe un pământ infestat, se joacă cu apă contaminată sau consumă alimente nespălate. Odată ce ouăle viermișorilor se prind în intestin, din ele se vor dezvolta paraziți adulți ce vor depune alte ouă. Infectarea cu viermișori intestinali este mai rară la nou-născut, dar destul de des întâlnită la copiii de peste 1 an. Cu toate acestea este greu de spus cât de răspândită este infecția deoarece deseori este aproape asimptomatică (nu se manifestă cu simptome).

Există diferite tipuri de viermișori intestinali, dintre ei, cei mai comuni fiind limbricii.

În funcție de tipul de infecție cu viermișori și de severitatea acesteia, copiii care au paraziți intestinali, ar putea avea câteva simptome comune. Dacă cel mic are unul dintre următoarele simptome, atunci este cazul să ceri sfatul medicului cât mai rapid:

–              abdomen inflamat și dureros

–              pierdere în greutate

–              iritabilitate

–              greață

–              sânge în scaun

–              vomă și tuse (este posibil ca după un astfel de episod să scoată un viermișor)

–              mâncărime sau durere în jurul anusului

–              probleme cu somnul din cauza mâncărimii

–              urinare frecventă și durere în timpul urinării din cauza unei infecții urinare (este un simptom mai des întâlnit la fete)

–              sângerare internă ce poate duce la pierdea fierului și implicit anemie, absorbție precară de nutrienți, diaree sau lipsa apetitului

–              foarte rar se poate întâmpla, atunci când sunt foarte mulți viermișori, să apară un blocaj intestinal.

–              infecțiile severe cu viermișori pot provoca convulsii

–              pofta de lucruri necomestibile precum pământ, cretă, hârtie și așa mai departe.

Unii consideră că și scrâșnitul dinților poate fi un simptom al infecției cu viermișori intestinali, însă este o întreagă dispută pe acest subiect.

Dacă bebelușul are o infecție ușoară, ar putea să nu prezinte nici un simptom, în afară de mâncărime la nivelul anusului, în special seara. De aceea este bine ca seara, înainte de culcare să verifici fundulețul copilului pentru că ai putea găsi unul sau chiar mai mulți viermișori. La fel, trebuie să fii atentă la scaunul copilului deoarece prin fecale, cei mici elimină din viermișori.

Viermișorii la bebeluși le pot afecta dezvoltarea?

Pe scurt, viermișorii la bebeluși reprezintă mai mult un disconfort decât o boală. Însă, lăsați netratați se pot agrava și pot duce la sângerare intestinală. Acest lucru poate duce la malnutriție, pierdere în greutate și alte complicații precum anemia.

Copiii infectați pot deveni vulnerabili la alte boli din cauză că sistemul lor imunitar este deteriorat.

Pe termen lung, infecția cu viermișori, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, poate afecta dezvoltarea fizică și intelectuală a copilului, poate cauza întârzieri de creștere și poate afecta funcțiile cognitive, mai ales dacă se ajunge la anemie și malnutriție.

Care este tratamentul pentru viermișori intestinali la bebeluși?

Din fericire, aproape toate tipurile de viermișori intestinali se pot trata cu ajutorul medicamentelor ce se administrează oral. Medicul va prescrie medicamentele de deparazitare în funcție de tipul de viermișor intestinal. Copilul ar putea avea nevoie și de suplimente de fier pentru a preveni anemia.

Nu-i administra bebelușului medicamente fără prescripție medicală sau remedii din plante pentru că multe dintre ele ar putea să nu fie permise copiilor foarte mici.

Viermișorii intestinali se răspândesc ușor, iar copilul ar putea să se reinfecteze. De aceea, de cele mai multe ori, medicii recomandă ca întreaga familie să urmeze tratamentul, pentru siguranță.

 

Sursa: totuldespremame.ro; med.vesti.ru

Share:

Articole recomandate