Studiu: bebelușii au capacitatea înnăscută de a alege cuvintele
- 2021-02-10
- 1984
Cercetări efectuate recent pe nou-născuți au arătat că oamenii se nasc cu abilități înnăscute necesare pentru a alege cuvintele dintr-o limbă.
Studiul a fost publicat în Developmental Science și este o colaborare între oameni de știință din Italia, Franța și Anglia. Aceștia au descoperit două mecanisme la sugarii de 3 zile, care le „activează“ abilitatea de a alege cuvintele dintr-un flux de sunete pe care le aud. Descoperirea oferă o perspectivă-cheie privind primii pași în procesul de învățare a unei limbi.
Primul dintre cele două mecanisme se numește prozodie și se referă la melodicitatea limbajului, care ne permite să ne dăm seama când începe un cuvânt și când se termină. În lingvistică, termenul denumește ramura foneticii și a fonologiei care studiază unitățile suprasegmentale ale limbii – accentul, tonul, intonația, jonctura, pauza, ritmul, tempoul, debitul. Al doilea mecanism a fost numit de către echipa de cercetători drept statisticile limbajului, înțelegându-se prin acestea modul în care estimăm frecvența sunetelor atunci când alcătuiesc un cuvânt.
Credem că acest studiu evidențiază cât de sensibili sunt nou-născuții la sunetele din jur și câtă informație sunt capabili să absoarbă. Este un aspect destul de important pentru părinții la început de drum, pentru că le dă o idee despre modul în care bebelușii lor îi ascultă. (Dr. Alissa Ferry, Universitatea Manchester)
Dr Ana Flò, de la Centrul Neurospin din Franța, completează: „Limbajul este incredibil de complicat, iar studiul acesta ne face să înțelegem despre cum bebelușii încearcă să dea sens cuvintelor pe care le aud pentru prima dată. Ne gândim deseori la limbaj ca la ceva compus din cuvinte, însă cuvintele devin deseori neclare când le articulăm. Așa că, un prim pas în înțelegerea limbajului este să alegem cuvintele. Studiul nostru arată că, la 3 zile de la naștere, fără a înțelege sensul cuvintelor, bebelușii sunt capabili să aleagă cuvinte individuale din vorbire. Și am descoperit două mecanisme importante, de care suntem aproape siguri că fac parte din ei, se nasc cu ele, și le dau această abilitate de a alege“.
În ce a constat experimentul? Nou născuților li s-a pus să asculte o înregistrare de 3 minute și jumătate, în care 4 cuvinte fără sens/înțeles au fost ascunse/răsfirate într-o înșiruire de silabe. Folosind spectroscopia în infraroșu apropiat (NIRS), o tehnică neinvazivă și nedureroasă, cercetătorii au putut urmări care părți din creier erau active. După înregistrarea respectivă, li s-au rostit cuvinte individuale. După experiment, oamenii de știință au observat că reacția din creier a fost diferită în cazul din urmă, lucru care i-a determinat să concluzioneze că încă de la naștere sugarii pot alege cuvinte individuale dintr-o limbă.
Sursa: copiisiparinti.ro