(FOTO) Cât de mult își modifică bebelușii forma capului, în timpul travaliului
- 2021-01-18
- 4151
Sarcina, travaliul și nașterea sunt procese naturale extrem de solicitante pentru o femeie. Dar nici pentru bebelușul nu sunt chiar floare la ureche – mai ales dacă este să ne referim la naștere.
Un nou studiu arată prin ce transformări uimitoare trece un bebeluș în timpul nașterii naturale, în special la nivelul capului.
Cu ajutorul radiografiilor de tip RMN făcute înainte, în timpul și după travaliu, cercetătorii au observat gradul în care oasele craniului copilului se suprapun, premițând capului să ia forma alungită, pentru a trece mai ușor prin pelvis. Chiar și forma creierului se modifică, în concordanță cu scheletul.
Dar această schimbare este doar una dintre mutiplele schimbări pe care le suferă corpului bebelușului, în timpul tranziției de la mediul ud și susținut de uter la cel uscat, independent, din afara acestuia. Mai mult, chiar și înainte de naștere și după au loc câteva modificări semnificative în corpul micuțului și al mamei. Spre exemplu, urina fetală devine principala sursă de producere a lichidului amniotic, în ultima parte a sarcinii, în timp ce plămânii copilului se vor extinde, după naștere (ca urmare a faptului că în mediul intrauterin nu și-a folosit plămânii, preluând oxigenul din cordonul ombilical).
Aceste schimbări biologice sunt vitale pentru maximizarea șanselor de supraviețuire ale copilului, în primele minute în mediul exterior.
Imaginile A, C, E – reconstrucție tridimensională pe bază RMN-ului, arătând capul fătului în primul stadiu al nașterii, B, D, F - reconstrucție tridimensională pe bază RMN-ului, arătând capul fătului în al doilea stadiu al nașterii.
Mai mult, un grup de cercetători a descoperit că nașterea naturală stimulează eliberarea unei proteine în creierul unui nou-născut care îmbunătățește dezvoltarea creierului și funcționarea sa din perioada maturității. Această proteină care reglează comportamentele asociate memoriei, învățării, conștientizării spațiale și răspunsul la stres este eliberată pe măsură ce hipocampusul este stimulat în canalul vaginal.
De asemenea, în urmă unui studiu științific s-a descoperit faptul că bebelușii care au beneficiat de clamparea întârziată a cordonului ombilical au prezentat abilități motrice fine și sociale mai bune la vârsta de 4 ani decât cei care nu au avut parte de această întârziere, în special băieții (se pare că fetele sunt mai protejate datorită nivelurilor ridicate de estrogen din mediul intrauterin).
Sursa: suntmamica.ro, foto simbol: totuldespremame.ro