Diversificarea: Când și cum o începem conform recomandărilor pediatrului Komarovskii
- 2018-09-03
- 21140
Cunoscutul medic pediatru Evghenii Komarovskii subliniază că tema diversificării este una dintre cele mai dezbătute printre părinți. Mai ales ceea ce ține de începutul acestui proces foarte important pentru copil. Medicul e de părere că diversificarea trebuie începută la vârsta de 6 luni și el recomandă ca printre primele alimente copilului să i se ofere chefirul. Mai multe recomandări găsiți în ceea ce urmează.
Evghenii Komarovskii menționează că și organizațiile la nivel mondial (OMS, UNICEF, Academia americană de pediatrie) nu au un răspuns unic în ceea ce ține de perioada de începere a diversificării. Unele afirmă că diversificarea poate fi începută la vârsta de 4-6 luni, altele că neapărat după 6 luni. Cert este faptul că nimeni nu recomandă începutul diversificării mai devreme de 4 luni.
Pediatrul pune câteva reguli privind diversificarea:
1. În primele 4 luni din viața copilului despre diversificare nici nu poate fi vorba!
2. Între 4-6 luni diversificarea reprezintă mai degrabă o chestiune psihologică pentru părinți decât o necesitate fiziologică pentru copil.
3. Diversificarea nu depinde de cum este alăptat copilul – natural sau artificial.
4. Există câteva semnale clare care arată că copilul este gata pentru a începe diversificarea:
- greutatea de la naștere i s-a dublat;
- își ține foarte bine capul și poate sta liber în funduleț;
- poate întinde buza de jos înainte astfel încât să ia mâncarea din linguriță;
- îți poate întoarce capul în semn că refuză mâncarea;
- limbuța copilului nu face reflector mișcări de respingere a mâncării;
- manifestă interes sporit pentru mâncarea mamei și tatălui.
5. Produse noi se introduc în alimentația copilului doar când el este sănătos.
6. Nu i se dau produse noi cu 2-3 zile înainte de vaccinare și în timpul călătoriilor.
7. Mâncare i se propune înainte de alăptare.
8. Nu se insistă dacă copilul respinge un anumit aliment. Se repetă tentativa peste 1-2 săptămâni. Uneori, pentru ca copilul să accepte un anumit aliment sunt necesare 10-15 încercări.
9. Se folosesc produse cu un singur component. De la bun început nu i se dau copilul amestecuri de terciuri spre exemplu.
10. Nu se introduce un nou tip de produse până când una dintre alăptări este înlocuită cu o masă din diversificare. (Spre exemplu, copilului nu i se dă bulion până când o alăptare este înlocuită complet cu terci sau chefir).
11. Produse noi nu i se introduc decât într-un interval de 5 zile. (Spre exemplu, după suc de mere îi puteți da copilului combinația de mere-morcov abia peste 5 zile).
12. Diversificarea începe cu cantități foarte mici, acestea fiind crescute treptat. Ar trebui să vă iasă înlocuirea unei alăptări cu mâncare în cel puțin 5-7 zile.
Sursa: http://articles.komarovskiy.net