Acerumen

Ingrediente nocive în mâncarea de bebeluși. Citește corect eticheta ca să scazi riscurile!

Ingrediente nocive în mâncarea de bebeluși. Citește corect eticheta ca să scazi riscurile!

Nu este o noutate că alimentația sănătoasă pentru un copil care începe diversificarea presupune evitarea zahărului și a sării. Însă pot exista și alte ingrediente nocive în mâncarea de bebeluși găsită la raft despre care se vorbește mai puțin.

Sarea

Bebelușii și copiii au nevoie doar de o cantitate foarte mică de sare în dieta lor. Conform Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie, cantitatea maximă recomandată de sare pentru bebeluși și copii este următoarea:

  • până la 12 luni – mai puțin de 1 g de sare pe zi (sub 0,4 g sodiu)
  • 1 – 3 ani – 2 g sare pe zi (0,8 g sodiu)
  • 4 – 6 ani – 3 g sare pe zi (1,2 g sodiu)
  • 7-10 ani – 5 g sare pe zi (2 g sodiu)
  • 11 ani și peste – 6 g sare pe zi (2,4 g sodiu)

Deoarece sarea este adăugată la o mulțime de preparate cumpărate, chiar și cele dedicate bebelușilor, cum ar fi (uneori) mâncarea la borcan sau biscuiții, dar și pâinea, apare riscul unui aport prea mare de sodiu. De aceea este important să citiți etichetele. Astfel, pe etichete veți găsi cantitatea de sodiu la 100 de grame de produs. Rețineți că 2,5 g de sare este echivalent cu 1 g de sodiu.

Peste 1,5 g sare la 100 g (sau 0,6 g sodiu) reprezintă un nivel ridicat, iar 0,3 g sare sau mai puțin la 100 g (sau 0,1 g sodiu) este un nivel redus de sare în acel aliment.

Bebelușii alăptați primesc cantitatea potrivita de sare prin laptele matern, iar formula pentru sugar conține o cantitate similară de sare cu laptele matern. Odată cu diversificarea apare și tentația de a adăuga sare în mâncare pentru a-i da mai mult gust, însă pediatria modernă recomandă introducerea sării abia după vârsta de un an, când rinichii îi pot face față.

Chiar și după un an, este esențial să evitați produsele bogate în sare, deoarece acestea creează o preferință pe viață pentru alimentele sărate și pun în pericol sănătatea viitoare a copilului.

Zahărul

Un studiu recent al reprezentanței europene a Organizației Mondiale a Sănătății arată că o proporție ridicată de alimente pentru bebeluși sunt comercializate incorect ca fiind potrivite pentru sugari cu vârsta sub 6 luni în ciuda faptului că acestea conțin niveluri ridicate de zahăr.

Cercetarea a fost realizată în patru orașe – Viena (Austria), Sofia (Bulgaria), Budapesta (Ungaria) și Haifa (Israel) – și a examinat ingredientele într-un total de aproape 8000 de produse. În toate cele patru țări, o proporție surprinzător de mare de produse vizate sugarilor enumerau ingrediente care sunt utilizate pentru proprietățile lor de îndulcire, inclusiv zahăr, glucoză, fructoză și suc de fructe.

Mulți părinți consideră că hrănirea bebelușilor lor cu piureuri de fructe este sănătoasă. Însă ceea ce cumpărătorii nu știu este că piureurile de fructe din comerț sunt mult mai bogate în zahăr decât echivalentul lor preparat în casă. Proporția de calorii obținute din zaharuri a fost șocant ridicată în Austria, 50,5% din produse derivând peste 40% din caloriile lor din zaharuri. Ungaria și Bulgaria nu au rămas cu mult în urmă, cu un nivel de 47,3% și 41,9%, respectiv, obținând peste 40% din caloriile lor din zaharuri, și doar în Israel acest nivel a fost mult mai scăzut, de 18,2%.

Consumul excesiv de zahăr în anii de formare a unui copil îi poate afecta metabolismul, ceea ce duce ulterior la o serie de probleme de sănătate precum obezitatea, diabetul și bolile de inimă. Mai mult, gusturile copiilor sunt dezvoltate în primii ani, iar obiceiurile formate la început sunt greu de schimbat: un copil care dezvoltă o preferință sporită pentru dulce este probabil să continue să consume niveluri ridicate de alimente dulci la vârsta adultă.

Ingrediente nocive în mâncarea de bebeluși pe care nu le găsim pe etichetă

Neurotoxine la borcan

Un alt studiu recent a aprins spiritele în Statele Unite, fiind citat de cele mai renumite publicații de peste ocean. Acesta constată că 95 la sută din mâncarea de bebeluși din magazinele din SUA conține substanțe chimice precum arsenic, plumb, cadmiu și mercur care scad IQ-ul bebelușilor și produc tulburări de comportament. Aceeași analiză arată că produsele pe bază de orez, suc de fructe și cartofi dulci au cele mai mari proporții de substanțe nocive.

De fapt, aceste patru metale dăunătoare se găsesc în toate produsele alimentare – nu doar în alimentele pentru bebeluși. Ele apar în mod natural sau din mediul poluat. Culturile le absorb din sol și apă și sunt prezente chiar și în alimentele organice. Ceea ce îngrijorează este că bebelușii sunt mai sensibili la impactul toxic al acestor substanțe.

Pentru a reduce consumul de metale toxice se recomandă alimentația variată și înlocuirea produselor din orez din comerț cu cele pe bază de orz sau ovăz.

În cazul în care gătiți orez acasă, pentru bebeluși sau chiar pentru toată familia, este bine să respectații următorii pași:
– Clătiți bine orezul sau chiar mai bine înmuiați-l timp de 24 de ore înainte de a-l găti, schimbând apa la 8-12 ore.
– Gătiți orezul în 6 – 10 părți de apă la o parte orez.
– Când orezul este gata, scurgeți apa în plus.

… Și câteva informații despre BPA-ul din recipientele de plastic în care ținem mâncarea

Multe recipiente alimentare și lichide, inclusiv sticlele pentru bebeluși, sunt fabricate din policarbonat sau au o garnitură care conține bisfenolul chimic A (BPA). BPA este utilizat pentru întărirea materialelor plastice, pentru a împiedica bacteriile să contamineze alimentele.

În prezent, există o îngrijorare cu privire la posibilele efecte dăunătoare pe care BPA le poate avea asupra oamenilor, în special asupra sugarilor și copiilor. Studiile pe animale expuse la BPA au arătat efecte asupra funcțiilor endocrine.

Pe măsură ce cercetările continuă, helathline.com recomandă câteva metode de a reduce expunerea la BPA:

– Fiți atenți la tipul de plastic utilizat. Cel care conține BPA are număr de reciclare 7 sau 3.

– Ori de câte ori e posibil, optați pentru lichide ambalate în sticlă.

– Asigurați-vă că jucăriile din plastic pe care le cumpărați pentru copii sunt fabricate din material fără BPA – în special pentru jucăriile pe care micuții le pot pune în gură.

– Folosiți recipiente de sticlă pentru încălzirea alimentelor la microunde.

– Păstrați mâncarea în frigider în vase de sticlă.

 

Sursa: totuldespremame.ro; slavicfamily.org

Adaugă comentariu