Idei de MENIURI pentru copii de la 6 luni la 5 ani
- 2016-01-27
- 71539
Ştim cât e de greu să pregăteşti mereu bucate gustoase pentru copilul tău, care să fie şi sănătoase. De aceea, ţi-am pregătit câteva tabele cu idei de meniuri pentru cel mic, în dependenţă de vârstă, pentru fiecare zi a săptămânii.
Meniuri pentru 4-6 luni
Specialiştii sunt de părere că ar fi bine să începi cu o masă solidă pe zi, până ce bebeluşul tău va ajunge să mănânce până la trei mese solide pe zi, în jurul celei de-a cincea sau a şasea săptămână de diversificare.
Meniuri pentru 6-9 luni
Acum poţi să-i oferi micuţului tău o varietate mai mare de arome şi texturi. Ghidează-te în funcţie de apetitul bebeluşului tău pentru a şti cât lapte să-i dai sau dacă să-i oferi unul sau două feluri de alimente solide. Avem şi câteva sugestii de desert ce poate fi oferit copilului după prânz sau chiar seara, dacă pare că încă îi mai este foame.
Meniuri pentru 9-12 luni
Majoritatea meniurilor de mai jos sunt pentru vârsta de 9-12 luni, însă trebuie reţinut faptul că şi reţetele anterioare se potrivesc alimentaţiei de acum a bebeluşului tău. Poţi înlocui anumite alimente precum brânza, fructele sau prăjiturelele din cereale cu feluri de mâncare gătite în casă. Specialiştii sunt de părere că ar trebui să-i serveşti bebeluşului tău gustările împreună cu porţia de lapte, între mesele principale.
Meniuri pentru 12-18 luni
Copilul tău se poate alătura de acum întregii familii la masă şi multe dintre reţetele de mai jos sunt gustoase şi potrivite tuturor membrilor familiei. Pe lângă felurile principale de mâncare, cel mic ar trebui să bea totuşi minimum 400 de mililitri de lapte pe zi, cel mai bine, când mănâncă gustările dintre mese.
Meniuri pentru 18-24 luni
Adunarea întregii familii la masă nu este întotdeauna posibilă, motiv pentru care de acum poţi alege meniuri care pot fi preparate şi congelate, astfel, încât cel mic să mănânce acelaşi lucru ca şi voi, dar în avans. La această vârstă, majoritatea copiilor mănâncă destul de puţin la o masă, motiv pentru care laptele şi gustările dintre mese, joacă un rol foarte important.
Meniuri pentru 2-3 ani
Următoarele propuneri de meniuri pentru dieta copilului tău îţi vor permite să faci mai multe alegeri, astfel încât cel mic să se obişnuiască cu noi gusturi. Ca şi până acum, poţi alege anumite feluri de mâncare precum pizza, carnea de pui sau peştele, sau poţi omite deserturile, însă încearcă să respecţi necesarul de nutrienţi pentru dezvoltarea armonioasă a piciului.
Meniuri pentru 3-5 ani
La această vârstă copiii sunt încântaţi să ofere o mână de ajutor la prepararea meniurilor şi sunt numeroase lucruri simple pe care ei le pot face, precum tăierea sandwich-urilor după anumite forme. Deşi este bine să-i oferi copilului fructe după fiecare masă, este normal ca, din când în când, să-i mai dai câte o prăjiturică.
Notă:
Ouăle își fac loc mai târziu în alimentația diversificată a copilului, întrucât prezintă riscuri mai mari de alergii decât alte alimente. Gălbenușul și albușul intră în meniul bebelușului la vârste diferite și este bine să consulți medicul înainte de a-i da pentru prima dată ouă.
Terciul (cerealele). Pentru prima etapă a diversificării, cele mai recomandabile terciuri sunt cele fără lapte și care nu conțin gluten (orez, hrişcă şi porumb - recomandat în această consecutivitate). În perioada următoare poţi trece la terciurile cu lapte şi gluten (de ovăz, grâu, griş), precum şi la cele combinate.
Sursa foto: www.clippingpathhouse.com