Planul de nutriție pentru copil în primul an de viață
- 2018-06-06
- 3621
Organizația Mondială a Sănătății și alte foruri din domeniul medical recomandă alăptarea exclusivă a bebelușului în primele 6 luni de viață, laptele matern fiind în acest caz și singurul aliment. Iar atunci când alăptarea nu este posibilă, laptele formulă este alimentul care trebuie consumat. După împlinirea vârstei de 6 luni copilul poate începe diversificarea (indicat este să existe și recomandarea pediatrului), etapă în care el începe ușor-ușor să cunoască alimentația adultului.
Cei mai mulți specialiști recomandă introducerea în primă fază a piureurilor de legume la masa de prânz, prin respectarea regulii de trei zile (în aceste trei zile să nu se introducă un alt aliment, iar părintele să poată observa eventualele reacții alergice). Legumele pot fi gătite la abur, iar pe măsură ce numărul lor crește, se pot combina între ele.
De asemenea, ideal este să se țină cont și de faptul că unele legume au efect laxativ (printre care dovlecelul), mai ales că, deseori, la începutul perioadei de diversificare bebelușii tind să se constipe. După primele trei săptămâni de piureuri de legume se poate introduce proteina, dar și aceasta prin rotație (carne, ouă, brânză, ficat). Mai târziu, poate să fie inclus în alimentație și peștele (de preferat cel care are un conținut cât mai redus de mercur), de regulă în jurul vârstei de 10 luni.
Începând din luna a 7-a, bebelușul poate avea două mese pe zi, anume micul dejun și prânzul. Dacă la prânz el continuă să consume combinații dintre legume și proteine, la masa de dimineață se introduc fructele (tot sub formă de piure). Cele mai moi pot să fie consumate ca atare.
Din cea de-a treia lună de diversificare poate să fie introdusă și masa de seară. Se poate consuma de exemplu iaurt (alege lactate cu un conținut cât mai mare de grăsimi, ele sunt necesare pentru o bună dezvoltare cerebrală și nu numai), cereale – fulgi de ovăz, de mei, mămăliga cu brânză și smântână, supe cremă.
De la începutul diversificării, bebelușul trebuie să se acomodeze treptat și cu apa, indiferent de modul în care ajunge să o accepte. Chiar dacă în primele luni o să bea mai puțină, cu timpul, cantitatea consumată o să crească. Tot copilul este cel care decide și cât de mare trebuie să fie porția de mâncare. În unele zile o să mănânce mai mult, iar în altele mai puțin.
Sfat: Printre alimentele pe care trebuie să le evităm până la vârsta de 1 an se numără mierea (poate să fie o sursă de toxină botulinică), dar și consumul ca atare a laptelui de vacă (poate să fie folosit doar în preparate).
Informații: totuldespremame.ro
Foto simbol: klubkom.net