Medic neurolog-pediatru despre constipația psihogenă la copil: Poate avea drept cauză și faptul că este certat atunci când se scapă pe el
- 2020-08-28
- 16234
Copiii traversează uneori perioade în care le este frică să meargă la baie. Pur și simplu, chiar dacă simt nevoia, refuză, devin stresați și iritați. Motivul poate fi ceea ce medicii numesc constipație psihogenă (sau constipația „pe sistem nervos”).
Ce este constipația?
Constipația e o situație în care o persoană evacuează sistemul intestinal mai puțin de trei ori pe săptămână. Atunci când această situație, cu scaune rare sau dificile, se întinde pe o perioada mai lungă de câteva săptămâni, se poate vorbi despre constipație cronică.
Cauzele constipației psihologice
Copiii care au avut unul sau doua scaune tari, dureroase la eliminare, pot avea tendința de a reține materiile fecale săptămâni în șir, de frica repetării durerii. În timp, materiile fecale reținute se întăresc și, astfel, se formează un cerc vicios. Chiar dacă este convins de părinte să facă eforturi pentru eliminarea scaunului, durerea resimțită îl va determina să nu o facă. Practic, în constipația psihogenă copilul asociază sentimente și senzații neplăcute cu actul defecării, producându-se un blocaj. Acesta refuză încordarea mușchilor colonului și relaxarea anusului, inhibând eliminarea materiilor fecale. Astfel, se va cumula o cantitate mare de reziduuri în intestin, care vor fi tot mai dificil de eliminat.
Constipația psihogenă mai poate avea drept cauză și un conflict între părinți și copil, după un episod în care, să spunem, cel mic s-a scăpat pe el la un moment dat și a fost certat sau chiar umilit, astfel că, de teamă, micuțul va evita cu orice preț să aibă scaun.
Practic, în cazul copiilor care suferă de constipație psihogenă, tranzitul intestinal funcționează absolut normal, însă blocajul se produce la nivel mintal.
Cum poți „trata” constipația psihogenă
Cauza este cea care trebuie eliminată în cazul constipației psihogene. Mai exact, copilul trebuie determinat să se relaxeze, să se calmeze, astfel încât să ușureze cât mai mult procesul defecării, și așa îngreunat de trecerea timpului. Explică-i de ce doare și spune-i că ești acolo alături de el pentru a face lucrurile mai ușoare. Puteți cânta un cântecel în timp ce stă pe oliță, așa încât să nu-și mai dea seama cum trece timpul. Explică-i pe înțelesul lui de ce e bine să facă caca și că toată lumea face asta zi de zi. Dacă aveți animăluțe, i le poți da ca exemplu. Va fi mult mai ușor să îl faci să înțeleagă.
Pentru a elimina starea de anxietate, poți să îi faci puțin masaj pe abdomen pentru a relaxa mușchii care susțin vezica, ajutând la intensificarea activității intestinale. Laudă-l atunci când a reușit, transformă asta într-o victorie, într-un moment de bucurie generală. Încurajează-l ca și mâine să procedeze la fel.
Odată problema rezolvată, asigura-te că micuțul are un program regulat de mers la toaletă, așa încât să eviți repetarea constipației. Poți stabili un ritual privind mersul la toaletă.
Daсă constipația psihogenă nu poate fi tratată prin metodele expuse mai sus, atunci ar fi cazul inițial să vă adresați la un medic pediatru, care în primul rând trebuie să excludă cauzele non-psihogene (gen aport de lichide sau fibre scăzut, unele anomalii ale tractului intestinal etc), iar apoi la un medic neurolog de copii pentru a fi identificată cauza exactă și stabilirea unui tratament medicamentos de susținere pentru ameliorarea calității vieții copilului.
Cu respect, Andrei Bunduchi, medic neurolog-pediatru
Sursa: doctorulmeu.md, foto: baby.unica.ro