Acerumen

Bolile de piele absolut inofensive la nou-născut

Bolile de piele absolut inofensive la nou-născut

Pielea nou-născutului este foarte sensibilă și foarte des se confruntă cu diferite erupţii cutanate care, din fericire, cel mai adesea sunt inofensive și care dispar de la sine. Deși sunt niște manifestări absolut normale, prezenţa acestor erupţii şi manifestarea lor pot provoca anxietate în rândul tinerilor părinţi.

Mai jos aflați despre bolile de piele la nou-născuți:

Milia - o modificare a pielii care apare frecvent la aproximativ jumătate dintre nou-născuţii sănătoşi, de obicei la naştere. În cazul nou-născuţilor prematur, milia poate apărea mai târziu. Se manifestă prin apariţia unor mici chisturi superficiale galbene/albe, pline de cheratină, ce apar de obicei pe tegumentul facial. Tratamentul afecţiunii nu este necesar deoarece aceste leziuni au tendinţa de a se vindeca spontan.

Miliaria - până la 40% dintre sugari sunt afectaţi de această modificare a pielii, care apare de obicei în prima lună de viaţă. Aceasta rezultă din imaturitatea straturilor pielii şi este complet diferită de Milia, din punct de vedere clinic. Tipul cel mai frecvent la nou-născuţi este miliaria cristalină. Erupţia este reprezentată de vezicule de 1 până la 2 mm fără eritem înconjurător. Fiecare veziculă evoluează cu ruptură urmată de descuamare şi poate persista de la câteva ore până la câteva zile. Miliaria rubra se caracterizează prin mici papule inflamatorii şi pustule. Obstrucţia în acest tip de miliaria apare în mijlocul epidermului. Afectează cel mai adesea pe fruntea şi trunchiul superior. Pentru a evita retenţia transpiraţiei, minimizarea supraîncălzirii este cea mai bună metodă de prevenire.

Acnee neonatală - în primele 30 de zile de viaţă, nou-născutul se poate confrunta cu o erupţie acneiformă benignă, auto-limitată. Aceasta se manifestă sub forma unor multiple papule discrete care se dezvoltă în pustule şi se vindecă spontan. Un lucru foarte important: trebuie distinsă de acneea infantilă.

Acrocianoza - această modificare a pielii apare ca o colorare albastră a extremităţilor bebeluşului (mâini, picioare, urechi), iar de-a lungul timpului, se estompează odată cu încălzirea acestor zone sau atunci când bebeluşul se opreşte din plâns.

Dermatita de scutec - este una dintre cele mai comune afecţiuni de piele la sugari şi bebeluşi, iar aceasta se manifestă ca o iritare a pielii în zona acoperită de scutec sau pe lângă acesta. Cauzele apariţiei sunt multiple, iar printre acestea se numără defecaţia, urinarea, frecarea zonei sau, cel mai important factor, umezeala, care permite penetrarea iritanţilor asupra pielii.

Chiar dacă nou-născutul se confruntă cu una dintre aceste afecţiuni, nu trebuie să reprezinte un motiv serios de îngrijorare pentru părinţi, multe dintre ele fiind de natură benignă care dispar de la sine.

 

Sursa: csid.ro; babymir.net

Adaugă comentariu