Semnal de alarmă din partea unui medic: Uleiurile esenţiale nu se folosesc la nou-născuţi, nu se înghit și nu se inhalează!
- 2020-09-18
- 10656
Pe grupurile de părinţi se vorbește tot mai des despre uleiurile esenţiale şi efectele miraculoase pentru sănătatea copiilor. Csid.ro a întrebat un medic ce părere are, cum se pot folosi corect și dacă se pot folosi uleiurile la nou-născuţi. Vine cu amănunte preţioase dr. Tatiana Popescu, medic specialist medicină de familie din România.
Cu siguranţă, părinţii şi rudele au intenţii bune atunci când recomandă uleiuri esenţiale pentru a trata diverse probleme de sănătate – însă nefolosite corect sau în doze prea mari uleiurile esenţiale nu sunt un prieten al sănătăţii. Iar atunci când vine vorba despre un copil mic, sugar sau chiar nou născut doar medicii sunt cei autorizaţi să aprobe tratamentele pentru copil ori cum trebuie să fie apa pentru baia copilului sau aerul din cameră.
Întrebată dacă sunt uleiurile esenţiale bune pentru nou-născuţi, medicul a menționat că:
„Trebuie reţinut faptul că uleiurile esenţiale reprezintă o parte a plantei care poate fi găsită atât în frunze, flori, cât şi în seminţe sau scoarţă şi care conţine compuşi volatili extrem de concentraţi. Aceştia se pot dispersa într-un volum mare de aer, în camera copilului sau chiar în întreaga casă.
Nou-născutul este prin definiţie foarte fragil, inclusiv în ceea ce priveşte pielea sau căile respiratorii, astfel că un contact direct cu o concentraţie mare de substanţă nu este de bun augur!
Bebeluşul încă nu a avut contact cu multe substanţe din mediul înconjurător, cu atât mai puţin cu plante care, este bine cunoscut faptul, pot fi alergeni redutabili. Astfel, adăugând chiar şi o cantitate foarte mică în apa de baie a nou-născutului, pot apărea reacţii nedorite pe o piele atât de sensibilă.
De asemenea, niciodată uleiurile esenţiale nu se pun direct în contact cu pielea, nu se înghit, nu se inhalează direct vaporii de ulei esenţial şi, cel mai important, nu se introduc în aparatul de nebulizare (aerosoli), mai ales în cazul copiilor. Căile respiratorii intrapulmonare reacţionează prompt şi pot determina bronhoconstricţie severă ce poate mima o criză de astm.
Pielea copilului este foarte sensibilă, cum foarte bine ştim. De cele mai multe ori copilul nu a avut ocazia să se întâlnească cu planta din care a fost extras respectivul ulei. Astfel, în urma utilizării, pot apărea reacţii alergice cutanate din cele mai diverse, de la un simplu rash cutanat – roşeaţă cutanată, până la leziuni serioase, cum ar fi urticaria sau chiar leziuni buloase – vezicule, flictene care se pot sparge, apoi descuama şi pot provoca leziuni profunde pe pielea copilului sau bebeluşului. Uneori acestea pot fi greu de tratat şi pot lăsa urme adânci cu cicatrici permanente.
În acest sens, putem folosi uleiuri esenţiale corect diluate, în cantitate corespunzătoare, doar când este neapărată nevoie în cazul copiilor, dar să ţinem minte că, uneori folosind planta, floarea, scoarţa etc, putem avea beneficii maxime cu riscuri minime.
Sursa: csid.ro, foto simbol: super-mami.ro