Ce trebuie să faci dacă bebeluşul cade din pătuţ şi se loveşte la cap? Medicul pediatru răspunde
- 2020-10-21
- 4975
Cele mai frecvente traumatisme craniene la sugar și copilul mic sunt cele produse prin căderea din pătuț, de pe masa de înfășat sau din leagăn, specifică medicul pediatru, Dr. Andreea Anton.
Vestea bună este că dacă după o asemenea căzătură copilul se oprește din plâns după 10-15 minute, culoarea buzelor și a pielii este normală și nu varsă, se consideră că o leziune cerebrală este puțin probabilă (și, din fericire, acesta este cazul în majoritatea situațiilor).
O echimoză sau un hematom care apar la nivelul capului imediat după cădere nu este un semn de gravitate în sine, decât dacă este însoțit și de alte simptome determinate de creșterea presiunii intracraniene prin hemoragia intracraniană: pierderea stării de conștiență, vărsături, convulsii, paloare pronunțată, agitație sau agitație alternată cu letargie, somnolență, strabism, paralizii. O particularitate la noul născut și la sugar față de copilul mare și adult este aceea că volumul craniului este mare în raport cu cel al restului corpului, și de aceea o sângerare intracraniană poate produce o anemie severă. În aceste situații, aspectul fontanelei este important: o fontanelă care bombează, însoțită eventual și de pierderea conștienței și colaps, este un indicator al prezenței unui hematom intracranian. Toate cele enumerate trebuie să constituie semnale de alarmă pentru părinți și să determine prezentarea de urgență cu copilul la medic!
Chiar în absența semnelor de gravitate enumerate, copilul trebuie ținut sub observație 24-48 de ore, aceasta fiind perioada critică în care pot apărea sângerările intracraniene.
Dacă traumatismul a fost mai puternic, s-a soldat cu fractura deschisă sau sunt prezente unul sau mai multe din criteriile de gravitate, copilul trebuie examinat cât mai repede de medicul neurochirurg pediatru, care va recomanda și efectuarea unui examen computer tomografic cranian.
Important de știut, de asemenea, este că un copil care a suferit o comoție cerebrală (adică un traumatism cranian soldat cu pierderea conștienței (sau a memoriei, la copilul mai mare) ar trebui urmărit o perioadă de câteva luni - un an după incident, pentru că uneori acești copii pot dezvolta mai târziu dificultăți de concentrare sau învățare.
Sursa: reginamaria.ro. foto simbol: totuldespremame.ro