Odoraș.

Odoraș.

Linex

Tot ce trebuie să știi despre prima baie a bebelușului

Tot ce trebuie să știi despre prima baie a bebelușului

Prima baie a bebelușului este un moment emoționant, dar totodată și foarte stresant pentru proaspeții părinți. Important este să aveți încredere în voi și să fiți cât se poate de atenți în timp ce îi faceți băiță celui mic, deoarece copilașul fiind ud este mult mai greu de ținut decât atunci când este uscat, iar orice greșeală a părinților poate avea urmări grave.

Când trebuie făcută prima baie bebelușului?

Prima baie a bebelușului nu se face în cadă, și asta deoarece nu aveți voie să umeziți anumite zone ale corpului până când la cel mic nu va cădea bontul ombilical, iar buricul se va vindeca complet. Însă până atunci, baia nu trebuie ignorată complet, puteți spăla bebelușul pe față, gât, pliuri, funduleț cu ajutorul unei cârpe sau a unui burete moale și umezit.

Totuși nu este un timp anumit stabilit pentru prima baie a bebelușului. Acest lucru ține de părinți, cu atât mai mult că cel mic nu transpiră ca un matur, de aceea nu este necesar să îl spălați foarte des. Important e să știți că în camera în care îi faceți băiță bebelușului trebuie să fie o temperatură potrivită, de cel puțin 24 de grade Celsius. Geamurile și ușile trebuie închise pentru a evita curentul.  

Cât de des trebuie să-i faci baie bebelușului?

Nu există o regulă strictă care să ne spună cât de des trebuie spălat bebelușul. Atâta timp cât ai grijă să ștergi zona intimă a copilului de fiecare dată când îi schimbi scutecul și să îi ștergi fața atunci când regurgitează, poți să stai fără grijă. Băițele foarte dese nu sunt recomandate, deoarece usucă pielea, în mod ideal ar fi 2-3 băițe pe săptămână.

Accesoriile pe care trebuie să le ai pentru prima baie a bebelușului:

- Un prosop din bumbac;

- Un burete moale;

- Hăinuțe de schimb;

- Scutece;

- O cadă cu apă caldă (32-37 de grade Celsius);

- Șamponul, loțiune, săpunul etc. pot fi folosită abia după vindecarea bontului ombilical. Dar ai grijă să folosești doar produse speciale pentru bebeluși.

Cum se face baie bebelușului?

1. Este foarte important să ai la îndemână toate lucrurile și accesoriile de care ai nevoie pentru baie, pentru a nu fi nevoită să scoți copilul din apă în caz că ai uitat ceva sau mai rău poate fi să te zăpăcești și să lași copilul singur în apă. În nici un caz nu lăsa copilul singur în cadă, nici pentru câteva secunde, indiferent de ce intervine între timp.

2. Umple cada cu aproximativ 5-7 centimetri de apă caldă (32-37 de grade Celsius), în nici un caz mai multă sau mai fierbinte.

3. Dezbracă bebelușul și lasă scutecul de pe el. Înfășoară bebelușul cu un prosop, apoi pe rând scoate la iveală și spală câte o părticică a pielii. Începe să speli urechile, apoi gâtul, axilele, coatele, mâinile, genunchii, tălpițele. Capul și părul bebelușului trebuie spălate aproape la sfârșit, pentru a evita riscul îmbolnăvirii. Ultima trebuie curățată zona inghinală.

4. Susține mereu capul copilului cu o mână, iar cu cealaltă spală-l.

5. Nu-l șterge, ci doar tamponează pielea cu ajutorul unui prosop din bumbac.

Foto: dikidu.com

Share:

Articole recomandate