Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

3 greșeli pe care le faci atunci când îți hrănești copilul

3 greșeli pe care le faci atunci când îți hrănești copilul

Adeseori, unul dintre cele mai importante obiective pe care şi le pune o mămică, este să îşi hrănească copilul orice ar fi… Copiii însă, de cele mai multe ori, nici nu se gândesc la mâncare. Dacă copilul tău este sănătos și fericit, atunci ceea ce o să citești mai jos ți se adresează ție.

 

1. Vrei să îl hrănești cu orice preț – în cazul unui copil mai mare de un an, alimentația trece pe planul doi, pentru că acum îi este mai interesant să cunoască lumea decât să mănânce. Mai mult decât atât, acum el poate refuza să mănânce tot ce i se oferă. Mamele însă nu pot accepta un refuz și încearcă să îl păcălească prin diferite metode. Deseori își ating scopul și își hrănesc copilul chiar dacă acesta nu vrea să mănânce, iar în acest mod încalcă și regulile alimentației. Dacă vei încerca mereu să îl sustragi pentru a-l hrăni (cu ajutorul televizorului, jucăriilor, telefonului) organismul lui nu se va concentra asupra alimentație, ceea ce într-un final poate conduce spre dereglări ale sistemului digestiv. Pentru o alimentație sănătoasă este nevoie de apetit, nu de o lingură care intră forțat.  Nu forța copilul să mănânce și nu-l pedepsi dacă nu mănâncă tot ce îi oferi. Nu transforma masa într-o chestiune de putere, într-o luptă de orgolii și într-un moment stresant. 

 

2. Îi propui mai multe feluri de mâncare pentru a alege – uneori copiii nu vor să mănânce supă, însă ar mânca cu plăcere o porție de cartofi, iar mai apoi în fiecare zi îți vor cere cartofi. Greșeala nu constă în faptul că îi permiți copilului tău să mănânce cartofi, ci faptul că din start îi propui câteva feluri de mâncare pentru ca el să aleagă ce vrea să mănânce. Este perfect normal să nu îi dai copilului tău să mănânce ceea ce el nu poate suferi, însă în cazul celorlalte feluri de mâncare nu faci decât să îi dai de înțeles că vei face orice numai ca el să mănânce. Dacă refuză acea supă, înseamnă că nu e suficient de flămând încă, așa că mai așteaptă puțin.

 

3. Mania farfuriilor curate – majoritatea părinților insistă ca copilul lor să mănânce totul din farfurie, însă asta nu face altceva decât să îi taie pofta. Acest lucru îi poate provoca o atitudine greșită față de alimentație, iar mai mult decât atât, copilul nu va putea să determine de câtă mâncare are nevoie organismul său. Mai mult decât atât, uneori copilul ar putea să mănânce mai mult decât poate sau trebuie. A forța un copil să mănânce este o formă de abuz. Copiii trebuie să mănânce pentru ei înșiși, pentru a-și satisface nevoia de hrană, nu pentru a face pe plac adulților din jur.

 

Citeşte şi: 

Piciul tău este pretenţios la mâncare?

Cu ce greşim când îi hrănim

Foto: stateschronicle.com

Share:

Articole recomandate