Odoraș.

Odoraș.

Linex

Medic pediatru: 5 mituri despre febra la copii

Medic pediatru: 5 mituri despre febra la copii

Dr. Alexandra Latcu, medic pediatru și neonatolog demontează o serie de mituri foarte populare în rândul părinților.

1. Întotdeauna temperatura trebuie măsurată intrarectal.

FALS Singura vârstă la care e important să măsurăm temperatura intrarectal este 0-3 luni. De ce? Pentru că febra este o urgență sub vârsta de 3 luni, și vrem ca măsurarea temperaturii să fie cât mai exactă. După această vârstă, dacă vi se pare mai ușor puteți măsura temperatura axilar sau cu un termometru cu infraroșu și nici nu ne mai interesează dacă febra este 38.6 sau 38.1.

2. Febra netratată afectează creierul și alte organe.

FALS Contrar acestui mit, febra apărută în contextul infecțiilor din copilărie nu are efecte adverse, indiferent de intensitate. Temperatura corpului peste 42oC se poate asocia cu complicații, însă în general aceste valori apar în cazul tumorilor intracraniene și a supraîncălzirii( ex. copil uitat în mașină, vara). Din acest motiv, actualele ghiduri recomandă tratamentul febrei doar la copilul cu stare generală modificată.

3. Cu cât temperatura este mai mare cu atât boala este mai gravă. *

FALS Așa cum vă explicam la punctul 1, la categoria de vârstă 0-3 luni, febra ușoară 38-390 C poate fi simptomul unei rinofaringite sau poate fi unicul simptom în caz de meningită. În plus, la copii, multe dintre cele mai frecvente infecții virale sau bacteriene cu evoluție limitată (Rotavirus, Varicela, Streptococ grup A) se asociază cu febră înaltă 39.5 – 400 C. Așadar, LA COPII, intensitatea febrei NU se corelează cu gravitatea bolii. Și febra peste 390 C nu înseamnă tratament obligatoriu cu antibiotice! Am ținut neapărat să menționez acest MIT pentru că părinții încep să se îngrijoreze atunci când temperatura copiilor depășește 390 C. Urmăriți starea generală a copilului! Un copil cu chef de joacă, poftă de mâncare și febră 40, cel mai probabil nu are o infecție gravă.

* Acest lucru nu este valabil și în cazul copiilor cu boli cronice, în special cei cu imunodeficiențe sau imunodeprimați și la adulți.

4. Riscul de convulsii febrile este mai mare la temperaturi peste 390 C.

FALS Convulsiile febrile apar la copiii cu vârsta între 3 luni - 6 ani. Incidența convulsiilor febrile: aproximativ 4 copii din 100, au o convulsie în context febril. Convulsiile febrile apar în decurs de 24h de la un episod febril sau atunci când febra crește brusc, însă nu există o corelație între intensitatea febrei și apariția unei convulsii febrile.

5. Dacă febra depășește 390 C trebuie să administrăm Algocalimn.

FALS Acesta este un mit pe care am ales să îl dezbatem, atât pentru părinți cât și pentru colegii mei medici. Există două motive care distrug acest mit:

- am tot repetat și în această postare și în cele precedente, nu avem nici un motiv pentru care să vrem să scădem brusc febra. Ibuprofen și Paracetamol împreună cu celelalte măsuri de tratament al febrei reușesc de cele mai multe ori să amelioreze starea copilului.

- metamizolul sodic, adică Algocalmin, este un medicament cu efecte adverse severe dar rare. Motive suficiente pentru care acest medicament nu există în alte țări, și motiv pentru care în România se eliberează doar pe rețetă medicală.

În plus, nici un ghid actual al sindromului febril la copil nu menționează Metamizolul sodic ca și tratament.

Sursa: dralexandralatcu.com

 

Share:

Articole recomandate