Odoraș.

Odoraș.

Linex

Cauzele de ce copilul tresare în somn și când trebuie să ne facem griji

Cauzele de ce copilul tresare în somn și când trebuie să ne facem griji

Atât maturii, cât și copiii, tresar în somn. Această reacție a organismului este absolut normală atunci când ne speriem sau brusc ni se face frig, însă atunci când tresăritul apare cu regularitate, în special la copii, poate indica anumite probleme neurologice.

E de menționat totuși faptul că bebelușul care are câteva zile, săptămâni sau luni poate tresări mult mai des pe motiv că sistemul său nervos este încă nedezvoltat și el se adaptează noilor condiții de viață în afara corpului protector al mamei. Proaspeții părinți pot observa la micuții lor cum le tremură mânuțele sau buzele, în special când îl pregătim de culcare. Aceste reacții ar trebui să treacă în 2-3 luni, uneori pot ține chiar până la vârsta de un anișor.

Însă dacă un copil mai mare continuă să tresare în somn, atunci e cazul să-l observați o perioadă ca să vedeți dacă aceste reacții apar cu regularitate. Unii factori care duc la un somn neliniștit și la tresărit sunt:

- copilul a avut o zi prea agitată, cu multe jocuri active, alergat, sărit și altele;

- s-a uitat prea mult timp la televizor sau s-a jucat în telefon și tabletă. Gadget-urile afectează calitatea somnului copiilor chiar dacă fizic acesta a fost nu prea activ;

-  somnul agitat și tresărirea mai sunt provocate și de perioada când copilul învață a merge și învață ce înseamnă să cazi jos;

- masa prea bogată înainte de somn la fel afectează somnul micuțului;

Tresărirea, după cum am mai menționat, este prezentă și la maturi și nu neapărat înseamnă ceva grav. Însă dacă la copil observați tresărire, crampe musculare și convulsii în somn, care apar foarte frecvent, atunci e cazul să consultați un medic.

Tresărirea și crampele musculare uneori sunt provocate de lipsa anumitor minerale în organism, cum ar fi: magneziu, kaliu, natriu, calciu și altele. Convulsiile mai sunt provocate de probleme cu sistemul endocrin, epilepsie, sistemul nervos etc.

 

Informații: rebenkoved.ru

Foto simbol: mamalike.ru

Share:

Articole recomandate