Ce fac dacă are colici?
- 2016-01-24
- 5801
Deşi nu au nici o legătură cu durerea sau foamea, colicile sunt un lucru des întâlnit la noi-născuţi, creând disconfort micuţilor şi spaimă părinţilor.
Colicile nu sunt altceva decât spasmele intestinului, care apar la nou-născuţi chiar din primele zile de viaţă. Cauzele apariţiei colicilor pot fi dintre cele mai diferite: intestinul şi sistemul nervos încă insuficient dezvoltate, aerul inhalat de bebeluş în timpul suptului, supraalimentarea, separarea de mamă, sensibilitatea la produsele consumate de mamă, care ajung la copil prin laptele matern, neliniştea şi stresul părinţilor, care se transmit copilului etc.
Simptomele
Simptomele colicilor sunt comune pentru toţi bebeluşii. Micuţul are un plâns strident în timp ce îşi trage picioruşele spre burtică, după care le aruncă înapoi. Are burtica balonată, pumnii strânşi, faţa i se înroşeşte dintr-o dată. Nu poate dormi sau se trezeşte foarte des.
Colicile pot apărea după fiecare masă a bebeluşului, spasmul intestinal durând până la jumătate de oră. Sunt mai grave seara, după hrănire, fiind adesea însoţite de ţipete ascuţite. De regulă, colicile dispar de la sine după ce copilul împlineşte vârsta de trei luni.
Ce pot face?
Există câteva modalităţi de uşurare a durerii provocate de colici. Cel mai practic este masajul. Se recomandă ca părinţii să exercite o presiune uşoară pe abdomenul copilului, făcând genuflexiuni cu picioruşele lui. Căldura aplicată pe abdomen, un scutec cald sau o baie călduţă, la fel, pot ajuta un bebeluş cu colici. Nu se recomandă să se dea bebeluşului suzeta în scop de calmare, pentru că, atunci când suge, aerul intră în esofagul acestuia, iar ulterior se deplasează în intestine, provocând balonarea.
Se recomandă să se mărească frecvenţa alimentaţiilor, micşorând volumul unei prize; după alimentaţie copilul va fi ţinut vertical aproximativ 20 minute pentru a evacua aerul din stomac. Netezirea uşoară a copilului pe spate sau pe burtă îl calmează şi îl ajută să elibereze aerul înghiţit odată cu laptele. În plus, mâinile calde ale mamei creează copilului o senzaţie de protecţie.
Atenţie la ce mănâncă mama!
Mamele care alăptează ar trebui să fie atente la produsele pe care le consumă. De exemplu, ceaiul, cafeaua, laptele nepasteurizat i-ar putea provoca micuţului balonări. De asemenea, exclude vegetalele greu digerabile (fasole albă, mazăre, prune negre, nuci, varză, castraveţi, roşii, pâine proaspătă, dulciuri, ciocolată), laptele de vaci putând fi înlocuit cu lactate acide. Atmosfera din familie, dragostea ambilor părinţi şi mângâierea lor ameliorează vădit starea copilului în perioada colicilor.
Pentru a reduce sau chiar a preveni spasmele intestinului, în farmacii există diferite preparate medicale, cum ar fi siropurile şi ceaiurile, care înlătură colicii. Discută cu medicul tău pentru a primi cea mai bună recomandare.
Foto: ghidularadean.ro