Alege corect primii papucei!
- 2016-03-04
- 14402
Se spune că cea mai bună încălţăminte este lipsa acesteia. Picioruşele copilului se simt cel mai bine atunci când aleargă desculţ! Totuşi, dacă piciul tău deja se ţine copăcel şi iată-iată va începe să facă primii paşi, cu siguranţă te gândeşti să-i cumperi primii papucei adevăraţi. Află ce trebuie să ştii pentru a alege cea mai potrivită pereche de pantofiori.
Consultaţia a fost oferită de Mihai Ştefaneţ, profesor universitar, şeful catedrei Anatomia omului, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţeanu”.
Când îi cumperi prima pereche de încălţăminte
Cea mai potrivită perioadă pentru procurarea încălţămintei este cea dinainte de primii paşi ai copilului, adică în jur de 10-12 luni. Un indicator că micuţul poate încălţa deja papucei este faptul că începe să meargă fără sprijin sau stă în picioare aproximativ jumătate de zi. Pentru o mai bună dezvoltare, ar fi bine să lăsaţi totuşi copilul să meargă în casă desculţ sau doar cu şosete, până la vârsta de 2-3 ani. Mersul în picioruşele goale asigură dezvoltarea muşchilor. Modul ideal pentru dezvoltarea mersului este un teren neregulat – pe o mochetă groasă sau pe nisip. Chiar şi atunci când i-ai cumpărat prima pereche de încălţăminte, micuţul trebuie lăsat să ţopăie în picioruşele goale, dacă temperatura din casă permite acest lucru. Pantofii sunt necesari doar pentru a proteja picioarele, nu pentru a le „susţine” - muşchii le oferă toată susţinerea de care au nevoie
De şapte ori măsoară şi o dată cumpără
Cumpără pantofi de la un magazin specializat pentru copii, unde vei avea posibilitatea măsurării. Este important să măsori încălţămintea înainte de a o cumpăra, chiar dacă ştii ce mărime poartă. Încălţămintea şi mărimile variază, uneori, de la o marcă la alta, de la o formă la alta. Cel mai bine e să alegi pentru shopping orele de după-amiază, când piciorul este puţin mai umflat ca dimineaţa. Pentru ca procurarea încălţămintei să devină o plăcere, ar fi bine să iei jucării sau cărţi pentru a-l ţine ocupat pe copil în timp ce probaţi.
Talpă plată
Nu te îngrijora şi nu asculta tot felul de poveşti. Toţi bebeluşii au tălpile plate. Este ceva absolut normal. Picioarele par a fi plate din cauza unui mic ţesut adipos subcutanat (de grăsime). Acest ţesut va dispărea, pe măsura dezvoltării musculaturii piciorului. Poţi consulta, totuşi, un medic, pentru a scăpa de temeri.
Cu o mărime mai mare sau exact pe picior?
Copiii mici cresc foarte repede şi încălţămintea le va deveni mică, deci trebuie schimbată uneori chiar o dată la 2 luni, astfel încât ar trebui să controlezi pantofii la fiecare câteva săptămâni pentru a te asigura că îi vin încă bine. În medie, este necesar să schimbi mărimea încălţărilor cam la fiecare 3 luni, după ce ai verificat dacă încălţările mai sunt bune.
Citeşte şi: Cum alegi mărimea potrivită pentru haine, încălțăminte și accesorii
Cum verific dacă nu-l strâng papucii?
Iată o idee: strecoară degetul arătător în spatele încălţării, de-a lungul călcâiului său. În acest timp, copilul trebuie să stea în picioare, cu tălpile bine aşezate pe sol. Dacă degetul trece fără a-l forţa, înseamnă că încălţările îi sunt încă bune.
Cel mai important lucru este ca încălţămintea să fie suficient de mare, însă nu atât de mare, încât aproape să-i iasă din picioare, deoarece, atunci când piciorul se mişcă în afara papucelului, el începe a se roade de marginile acestuia, provocând durere micuţului.
Pantofii cu talpă semi-moale sunt cei mai buni pentru început, deoarece permit picioarelor copilului să se mişte uşor. Vârful încălţărilor trebuie să fie rotund şi lat, pentru ca degetele să stea libere. Pe măsură ce copilul merge, degetele sunt strivite pe partea frontală a pantofului la fiecare pas. Ar trebui să fie suficient spaţiu liber la vârful pantofilor, astfel încât, atunci când copilul stă în picioare, să puteţi apăsa în vârf pe o distanţă de aproximativ 1-1,5 cm.
De piele, pânză sau plastic?
Încălţămintea trebuie să fie din piele flexibilă (care permite picioarelor să respire). Partea de deasupra piciorului trebuie să fie flexibilă, în timp ce ştaiful (partea din spate a încălţărilor) trebuie să fie rigid, pentru ca piciorul să nu se răsucească în timpul mersului. Evitaţi încălţămintea de plastic, deoarece nu se mulează, ca pielea, pe forma piciorului, aşa că acesta va trebui să se muleze după forma pantofiorului. Cizmuliţele de cauciuc sunt binevenite pentru plimbările pe vreme umedă.
Încălţări sportive
Tenişii sunt foarte buni atât timp cât nu provoacă transpiraţia excesivă a picioarelor copilului. Picioruşele sunt durdulii în primii ani, datorită acestui fapt pantofii cu margine joasă pot să nu stea la fel de bine în picioare ca cei cu marginea mai înaltă. Nu există nici un alt motiv pentru a alege tenişii cu marginea înaltă; gleznele nu necesită sprijin suplimentar.
Cu şiret sau cu “arici”?
Pentru preşcolari sunt recomandate încălţările cu “arici” (închizătoare auto-adezivă), care sunt mai uşor de încălţat decât cele cu şiret. Chiar dacă v-aţi propus ceva cu şiret, aveţi grijă ca şireturile să înceapă destul de sus pe picior, pentru a nu strânge degetele picioarelor şi să ţină bine încălţămintea pe picioruşele micuţului.
Ce înseamnă încălţăminte ortopedică?
Aţi mai auzit vorbindu-se despre încălţămintea cu supinator. Este acea încălţăminte care are o ridicătură uşoară în interiorul tălpii, menită să menţină bolta din talpa copilului. Încălţămintea ortopedică are menirea de a corecta anumite modificări sau abateri de la normal ale picioruşului. Se acordă atenţie acestor modificări anume la o vârstă fragedă, când ţesuturile sunt încă destul de fragile şi pot fi corectate anumite probleme. Încălţămintea ortopedică se găseşte în vânzare sau se poate fabrica la comandă, la Centrul Ortopedic din Chişinău, doar după consultaţia medicului ortoped, care a indicat anume acest tip de încălţăminte.
De ce alegem papucei cu talpa flexibila pentru primii paşi
Pantofiori cu împrumut?
Nu este igienic şi nu e sănătos! În cazul în care copilul care a purtat anterior încălţămintea avea defecte de mers, dacă mergea cu talpa în interior şi platforma papuceilor a deprins acea formă, copilul care va purta mai târziu aceeaşi pereche riscă să-şi deformeze şi el mersul sau să-i apară tulburări şi greutăţi în procesul de deplasare. Prin încălţămintea deja purtată şi neprelucrată igienic se transmit anumiţi microbi, infecţii. Se acceptă doar în cazul în care cel ce a purtat papuceii este bine cunoscut, iar încălţămintea e în stare foarte bună. În caz contrar, nu ezitaţi să cumpăraţi o pereche nouă, decât mai apoi micuţul să sufere. Ai putea să economiseşti nişte bani pe moment, dar să-i creezi probleme de sănătate copilului pentru toată viaţa.
Pentru un mers cât mai sănătos:
- exerciţii active: mersul în degete, cât mai multă alergare şi mers pe nisip, precum şi masaj la gambe şi tălpi;
- nu încălţaţi botoşei, ciupici, pantofiori moi, cu excepţia situaţiilor în care podeaua este rece;
- cât mai multe alergări şi mers desculţ, în special vara. Astfel pielea respiră şi se fortifică musculatura
picioruşelor. Atenţie la siguranţa terenului pe unde merge copilul (sticlă, spini, pietre ascuţite).
Vezi ce pantofiori a făcut Valentin Frunză pentru fiica sa AICI!
Foto: theescapeartist.me; babytalkfestival.ie; editedinteriors.ca; pantofioriveseli.ro